Правило за успех: Не подценявайте ролята на късмета!

публикувано: 04/02/2013 - 01:10 | | коментирай сега
"Inc.com" "Inc.com"

Проблемът най-често е начинът, по който обикновено хората се опитват да създават успешен бизнес.

Какво се има предвид?

Важна предпоставка е, ако искате да успеете в бъдеще, да идентифицирате компании, които са били успешни в миналото и да извлечете стратегии оттам, които могат да бъдат конкурентоспособни. Хората се опитват да извлекат поуки, по-скоро от това, което е случаен процес. Част от програмата е пълзящ детерминизъм – веднъж нещо щом е било успешно, всеки започва да вярва, че това е единствения начин, по който могат да се развият нещата. Въпреки всичко има уловка и в този случай. Има компании, които следват стъпките на доста успешни фирми и нещата отново не им се получават. Защо?

Как да изберете моделите, на които да подражавате?

Налице е умението да разчитате на известна доза късмет в бизнес. В преработващата промишленост, например, има някои процеси, които са повтаряеми. В други области като в областта на забавленията или в момента стартиращи фирми има по-високо ниво на несигурност. Това е невъзможно да се предскаже, както и успехът на прословутата песен „Gangnam Style”. В този свят, хората искат да залагат на повече артисти, за да увеличат шансовете си за успех.

Ако това ви звучи песимистично, не се притеснявайте.

Има и много работа, свързана с психологията, която предполага, че хората поне малко халюцинират (в кръга на шегата) и са твърде големи оптимисти. Като главен изпълнителен директор, задължително трябва да гледате положително на нещата, но депресираните хора всъщност са по-точни при прогнозирането на събитията в света. Признаването на алтернативните варианти и ролята на късмета – поддържа ума ви отворен за други нови възможности, така че да можете да ги управлявате.

По материали от чуждия печат

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.