Правителството на САЩ съди Ланс Армстронг

публикувано: 23/02/2013 - 13:16 | | коментирай сега
Правителството на САЩ съди Ланс Армстронг

Правителството на САЩ ще съди велосипедиста Ланс Армстронг, който призна, че е използвал допинг в продължение на цялата си кариера. Американското министерство на правосъдието е взело участие в граждански иск срещу спортиста и го е обвинило в придобиване на държавни средства чрез измама, предаде „Асошиейтед прес”.

Гражданският иск, обвиняващ Армстронг в мошеничество, бе подаден още през 2010 г. от бившия му съотборник Флойд Ландис, който също бе хванат в употреба на допинг. В продължение на две години съдържанието на иска се пазеше в тайна, докато накрая магистратите не изясниха, че показанията на Ландис са помогнали за разобличаването на Армстронг.

Американският закон срещу усвояване на средства чрез измама позволява на правителството да поиска от атлета да възстанови в троен размер изхарчените за подкрепата му средства, които се равняват на 31 милиона долара само за периода 2001-2004 г. Адвокатите на състезателя се опитаха да докажат, че действията му не са нанесли ущърб на американския спорт, но се провалиха при преговорите с министерството на правосъдието.

Срещу опозорения шампион вече са подадени няколко граждански иска. Един от тях е на компанията SCA Promotions, която се опитва чрез съда да си върне изплатените на Армстронг наградни премии.

През 2012 г. Антидопинговата агенция на САЩ публикува доклад, според който седемкратният победител в състезанието „Тур дьо Франс” е използвал забранени медикаменти в продължение на цялата си спортна кариера. През януари 2013 г. Армстронг призна в интервю с Опра Уинфри, че това наистина е било така. Той бе лишен от шампионските си титли и дисквалифициран пожизнено от всички спортни състезания.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.