През 2013 г. работим 4 месеца за правителството, 8 - за себе си

публикувано: 05/01/2013 - 11:05 | | коментирай сега
През 2013 г. работим 4 месеца за правителството, 8 - за себе си

До първи май работим за държавата, след това – за себе си, показа анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), цитиран от БТА. За да платим данъците си през 2013 г., трябва да изработим първите 4 месеца, а после започваме да печелим.

Датата 1 май 2013 г. е условна. Тя показва кога ще се напълни хазната, ако държавата незабавно иззема изработените пари. По света този ден се нарича Tax Freedom Day, а у нас – Ден на свобода от правителството, обясни икономистът от ИПИ Петър Ганев.

Датата, в която се „издължаваме” на правителството в България обикновено се пада през май, но през последните 5 години се измества все по-рано и по-рано. Според икономистите това се дължи на ефектите от кризата, намалелите приходи и нарастването на бюджетния дефицит. Така през 2012 г. Денят на свободата се падна на 20 април, а през 2011 г. – на 4 май. Година по-рано той бе определен за 1 юни, а през 2009 г. – на 27 май.

За средната класа този ден може да се падне дори през летните месеци, тъй като този сегмент понася товара на т.нар. данък върху лихвите, тъй като повечето депозити принадлежат на хората, определяни като средна класа. За неработещите Денят на свободата ще настъпи много по-рано.

Тази година дните, когато данъкоплатците ще бъдат "освободени" от работа за държавата, се падат от 1 до 5 май. Причината е в това, че тя ще финансира част от харчовете си със заеми - това е предвиденият дефицит в Бюджет 2013, отчитат още от ИПИ. Тези пет дни ще бъдат отработени в полза на държавата и ние ги наричаме "дни за отработване", обясни Ганев.

Очакваната средна заработка на българите през тази година е 223 млн. лв. за календарен ден. Измелването е направено въз основа на очаквания БВП, заложен в Бюджет 2013. За да се изработят предвидените 27 млрд. лв. национални приходи за бюджета следователно са нужни 120 дни.

Най-много дни през 2013 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС - 35 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни 19 дни. За осигуровките ще ни трябват 27 дни - 19 дни за социално осигуряване и 8 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 11 дни, а тези от корпоративни данъци - за 7 дни. Други 7 дни ще работим, само за да си платим държавните и общински такси. Имуществените данъци ще ни костват 3 дена.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.