Прогноза: Икономиката на Централна и Източна Европа ще нарасне с 2,6% през 2012 г.

публикувано: 05/07/2012 - 16:13 | | коментирай сега
Прогноза: Икономиката на Централна и Източна Европа ще нарасне с 2,6% през 2012 г.

Икономиката на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще нарасне с 2,6% през 2012 г. и с 3,2% през следващата година. Това показват данни на Райфайзен Банк Интернешънъл.

Очакванията за региона са доста над тези в Еврозоната, където прогнозите за настоящата година показват свиване на БВП с 0,3% и завръщане към растеж през 2013 г. (около 0,8%).

„Централна и Източна Европа (ЦИЕ) до този момент се противопоставят добре на турбуленциите в Еврозоната и се развиват стабилно” , коментира Петер Брециншек, ръководител на Райфайзен Рисърч.

Разликата в перспективите за растеж на отделните региони в ЦИЕ, отчетена през последните тримесечия, ще продължи и през втората половина на 2012 г., смята Брециншек. През 2012 г. най-добре ще остане Полша с 2,8% ръст на БВП и Русия с 3,7%. Словакия и Украйна също ще могат да реализират по 2.5% икономически растеж, като продължение на  добрите си резултати от последните две години, очакват специалистите.

В противовес на това, според него, ситуацията на Балканите остава по-малко позитивна. Хърватска, Сърбия и Босна и Херцеговина не се очаква да отбележат никакъв ръст през 2012 г. „Този регион бе най-тежко засегнат от рецесията в периферните страни на Еврозоната. За следващата година е реалистично леко подобряване на икономическите очаквания,” обяснява Брециншек.

Като цяло, страните от ОНД ще се представят най-добре в региона на Централна и Източна Европа с ръст на БВП от 3,6% през 2012 г., следвани от Централна Европа с 1,4%. Югоизточна Европа ще отчете умерен ръст от 0,3%, предвиждат от Райфайзен Банк Интернешънъл.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.