Прокурори, данъчни и икономическа полиция започнаха проверки на ЕРП-та

публикувано: 27/02/2013 - 15:04 | | коментирай сега
Прокурори, данъчни и икономическа полиция започнаха проверки на ЕРП-та

 Специално сформирани екипи на прокуратурата започнаха проверка в eлектроразпределителни дружества от групите на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про, обяви на пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров.

 "Вчера съм издал разпореждане, което предвижда пълна проверка за евентуални нарушения и престъпления. Всяко ЕРП ще се проверява от определен екип. Първи екип ще проверява дружествата от групата на ЧЕЗ. Той се ръководи от зам.-градския прокурор на София Роман Василев и се състои от 5 прокурори и данъчни служители. Втори екип проверява дружествата от групата на ЕВН, третият - Енерго-про – също с по 5 прокурори и 5 данъчни", уточни Цацаров

 Той подчерта, че проверките не обхващат цялостната дейност на ЕРП-ата, а разходите за външни услуги, действителността на разходите за външни услуги, разходите по всички договори, с които дружествата имат лиценз.

 „Ще се проверяват и сделките между свързани дружества и сделки между дружествата. Идеята е да се провери дали всички разходи и инвестиции са реални. Срокът за проверките е до 22 март, а седмица след това трябва да са готови докладите.”, заяви главният прокурор.

 Всичко това не са действия срещу чуждестранни инвеститори, подчерта изрично Сотир Цацаров.

 Той съобщи още, че държавното обвинение е изпратило писмо до министъра на икономиката, в което препоръчва той да упражни правото си за намаляване на цената на тока, уредено в по чл. 70 от Закона за енергетиката до създаването на нова политика от страна на ДКЕВР.

„Тази възможност е уредена със закон, но само в извънредна ситуация. Трябва да мислим за българския гражданин, който ще получи следващи сметки за ток”, посочи Цацаров. Според него съществуването на много посредници е причина за цената на тока в този й вид. Прокуратурата трябва обаче да е гарант за законността, отбеляза Цацаров.

 Министърътъ на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев потвърди, че е получил писменото предложение на Държавното обвинение:

 „Вчера получих предложението на Прокуратурата – да се възползвам от правомощията по чл. 70 от Закона за енергетиката. Възложил съм още вчера на юристите в министерството да работят по този въпрос. В чл. 70 обаче допълнителните задължения, които аз мога да наложа, са по три хипотези: едната хипотеза е - режим на тока, другата хипотеза е - опазване на околната среда и третата хипотеза е – защита на обектите, представляващи критична инфраструктура в енергетиката. В тези три хипотези не е включено намаляване на цената на тока. Ако все пак може да бъде използвана една от тези хипотези, лошото е, че те не намаляват цената трайно, а тя се намалява и след това – извършените допълнителни разходи се признават като разходи в следващия регулаторен период. Това означава, че намалението, което би се получило сега, трябва да бъде компенсирано в същия размер на увеличение, в следващия регулаторен период”, обясни министър Добрев.

Той посочи, че екипът му все пак работи и по този вариант, но по-добрата възможност според него е преразглеждане на цената от страна на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) като се търсят начини тя да се оптимизира.

„ Решението на ДКЕВР я променя трайно, без да трябва да се възстановяват каквито и да било разходи на дружествата. Докато, дори и да намерим правно основание да издадем заповед на министъра, тя ще намали цената, но изгубените приходи и възникналите допълнителни разходи трябва да бъдат компенсирани в бъдеще”, каза Делян Добрев.

Припомняме, че вчера парламентарната комисия по енергетика спешно прие промени в закона, според които цената на тока ще може да се променя повече от веднъж годишно. Очаква се тези промени да бъдат гласувани от парламента.

 Главният прокурор съобщи още, че всички преписки, свързани с енергетиката, ще бъдат разпределени за разследване наново, но на случаен принцип и в Отдела за борба с корупцията след като е отменил преди два заповедта на отстранения зам.-главен прокурор Галина Тонева, с която работата в ресора „енергетика” е била възложена само на един прокурор. Преписките засягат главно засягат НЕК, "Марица Изток" и други, каза още Цацаров.

 От трите големи енергоразпределителни дружества до момента ЧЕЗ излезе с официално становище по започналите проверки, наредени от Държавното обвинение.

В компаниите на ЧЕЗ-България днес беше започната проверка от страна на Софийска градска прокуратура и Националната агенция за приходите, съобщи в прессъобщение дружеството и цитира позиция по този повод на регионалния мениджър на компанията за България Петър Докладал: „Нямаме поводи за притеснение, защото сме спазвали законите и сме работили в съответствие с нормативната уредба. Ще окажем съдействие на проверяващите органи и ще продължим да изпълняваме задълженията си професионално”

 Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов излезе с официално съобщение, че Окръжна прокуратура и НАП са започнали днес в града цялостна проверка на трите дружества на ЕВН – „Топлофикация”, „Електроснабдяване” и „Снабдяване”. „Иззети са всичките документи, свързани с дейността на дружеството.Проверката, която е рутинна, ще продължи до 22 март. В нея се включват петима прокурори от Окръжна прокуратура-Пловдив и шестима служители на НАП-София. Засега няма да има запориране на сметки на дружеството. На този етап в прокуратурата няма и сигнали на граждани, по отношение на дейността на ЕВН”, уточни прокурор Румен Попов. От ръководството на електроразпределителните дружества са оказали пълно съдействие по отношение на изкисваната документация.

 

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.