Протест отново затвори Орлов мост (фоторепортаж)

публикувано: 15/06/2012 - 09:52 | | коментирай сега
Протест отново затвори Орлов мост (фоторепортаж)

За втора поредна вечер природозащитници блокираха движението на Орлов мост в столицата в рамките на протест срещу приетите от парламента промени в Закона за горите. Трафикът беше спрян за повече от час и половина. На мястото имаше засилено полицейско присъствие, включително пред сградата на Софийския университет малко по-надолу по булеварда след 21.30 ч. До този час движението на автомобили в центъра беше блокирано. След това движението на автомобили бе възстановено. 

Протестиращите видимо бяха повече от първата вечер - около 1500 души. Стигна се до сблъсъци с полицията и арести на активисти. Няма пострадали и ранени. 

Първоначално протестиращите, се събраха край езерото „Ариана” в началото на Борисовата градина. След това, с викове „Към асфалта!” се устремиха към Цариградско шосе. Те успяха да пробият полицейската блокада и седнаха на булеварда, с което незабавно блокираха движението на превозни средства, включително на градския транспорт. Автобусите и автомобилите, идващи от кварталите „Младост” и „Дружба” бяха принудени да обръщат и да променят маршрута си.

Демонстрантите обявиха, че очакват да дойде президентът Росен Плевнелиев, от когото искат да наложи вето на Закона за горите.

Междувременно премиерът днес задочно се обърна към протестиращите с молба да не затварят повече Орлов мост. „Единствената ми молба е да не затварят Орлов мост, да отидат пред парламента, пред Министерски съвет. Защото когато го затворят, полицията е длъжна да го отвори. И веднага полицията и младежи влизат в схватка", каза Борисов.

Растящият брой протестиращи очевидно са разколебали и заявената от него ден по-рано твърда позиция, че "никакви протести няма да ни спрат да строим писти и ски съоръжения". Днес премиерът коментира, че при по-убедителни протести ще бъдат отменени поправките в спорния закон.

В центъра на протестите вчера беше фотографът на "Мениджър.Нюз" Дияна Георгиева. Нейни кадри отблизо ви представяме тук.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.