Протестиращи атакуваха парламента

публикувано: 18/02/2013 - 21:01 | | коментирай сега
Снимка: Дарик Снимка: Дарик

Няколкостотин протестиращи се опитаха да атакуват сградата на парламента в София тази вечер. В деветия ден на улични демонстрации срещу високите сметки за ток и парно, недоволни столичани първо се събраха на Орлов мост, откъдето спонтанно се насочиха към Народното събрание. Там вече ги чакаше отцепление от униформени и жандармерия. Със скандиране "Боклуци", "Довиждане", „Мафия”, „Дянков си отиде, Бойко е на ред”, "Без революция сме загубени во веки веков, протестиращите се насочиха към парламента, където влязоха в сблъсъци с униформените. Към полицейскат верига и сградата на парламента полетяха камъни, счупен е един от прозорците на Народното събрание.

Полицията отблъсна щурма и започна да изтласква хората към градинката на Художествената академия. Демонстрантите продължиха обаче да замерят униформените с камъни и клони.

 По информация на БНТ има пострадали в сблъсъците, но все още не е ясен броят им. Има и задържани за неподчинение и хвърляне на камъни по сградата на парламента.

По непотвърдена информация, при изтласкването на протестиращите от жандармерията са пострадали и журналисти, които проследяват и отразяват на място протеста.

 След като бяха отблъснати от района на Народното събрание, демонстрантите отново се насочиха към Орлов мост, където блокираха напълно движението. По сведения на очевидци, участници в колоната хвърлят пиратки и обръщат кофи за боклук по пътя си. В момента част от тях се насочват към Съдебната палата, където обаче ги очаква жива верига от жандармеристи.

 Протестите продължават и в други градове на страната.

Във Варна над 3000 души блокираха бул. „Княз Борис Първи” с плакати: „Цена на електроенергия, равна на 0,01% от средната работна заплата”, "Сбогом, Дянков", "Борисов, отивай си", "ГЕРБ – това е твоят край", "Идва новият ден". По информация на агенция „Фокус” отпреди минути варненци са атакували с камъни сградата на местното електроразпределителното дружество и са счупили няколко прозореца. Много от младежите хвърлят пиратки и бомбички в района на дружеството.

 Протести срещу монополите имаше още в Пловдив, Благоевград, Димитровград, Стара Загора, Казанлък и други градове.

етикети: протести София

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.