Протестиращите решиха: НС да не се разпуска!

публикувано: 23/02/2013 - 18:45 | | коментирай сега
Протестиращите решиха: НС да не се разпуска!

На кръгла маса в София, на която се събраха представители на 16 съюза и обединения, 46 граждани, както и 137 сдружения от цялата страна, беше взето решение да не се разпуска 41-то Народното събрание, докато не се промени изборният кодекс и докато не се реши за активното участие на гражданите в парламента, предаде "Дарик".

Представителите на протестиращите гласуваха 50% от народните представители да се избират марижоритарно, т.е. да не бъдат партийни кандидати. Всички бяха едонодушни, че Конституцията на България трябва да бъде променена.

Всички присъстващи решиха да внесат декларация при президента с конкретни искания. Сред предложенията са да няма жандармерия в страната ни, да се въведе данък "простащина" за всички, които слушат или разпространяват чалга, да има още една държавна телевизия, като ръководството й да се избира пряко от народа, както и на всеки чин в училище да има тъчскрийн.

Присъстващите на форума се съгласиха да се срещнат отново с групите от Сливен, където се провежда също кръгла маса. Следващата събота двете фракции ще обсъдят дали да се обединят.

Организационните комитети на протестиращите от 25 града от страната излязоха с единни искания и по време на общонационална среща в Сливен, предаде „Фокус”. В неделя исканията ще бъдат прочетени пред протестиращите и ще бъдат съгласувани. След това те ще бъдат входирани при президента.

Представителите на протестиращите обявиха исканията си:

Продължаване на работата на сега действащия парламент; създаване на програмен кабинет; създаване на обществен съвет от експерти и задължителна гражданска квота 50%; създаване на договор между обществения съвет и програмния кабинет за изпълняване на исканията на гражданите; промяна на изборния закон; преминаване от правопропорционална към мажоритарна изборна система; възможност за отзоваване на депутати и граждански квоти във всички държавни регулаторни органи. Протестиращите искат още да отпаднат чл. 69 и чл. 103 от Конституцията.

Относно монополите протестиращите искат незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу клиенти потребители на електроразпределителни дружества, топлофикация и ВиК до установяване на легитимността на сметките; намаляване на квотите за производство на скъпа електрическа енергия; 100% от евтиния ток произведен от АЕЦ Козлодуй да се ползва за задоволяване на нуждите на вътрешния пазар; преминаване на ЕРП-ата в ръцете на държавата в съответствие с европейските норми и директиви; премахване на всички посредници, а НЕК да поеме техните функции; разсекретяване на всички договори на производители на електрическа енергия за вътрешния пазар; разтрогване на договорите ощетяващи държавата и българските граждани; търсене на съдебна и наказателна отговорност за нанесени щети на държавата от лицата подписали съответните договори; партийно управление и 50% гражданска квота на ДКЕВР.

Относно Топлофикация – сключване на индивидуални договори с топлофикационните дружества като всеки клиент да е с право да прекратява своя договор с едномесечно предизвестие; индивидуален уред за измерване на реално изразходваната топлоенергия, така че по всяко време да се знае реалната консумация; премахване на понятието „прогнозирано количество”; ежемесечно отчитане на реално изразходваната топлоенергия; премахване на дружествата за топлинно счетоводство; разтрогване на всички концесии касаещи доставка на вода до гражданите, както и държавата да поеме функциите на концесионните дружества. Протестиращите заявиха, че ако президентът Росен Плевнелиев наистина слезе при тях по време на протеста утре ще му бъдат връчени исканията на протестиращите, а ако не го направи ще бъдат входирани в президентството.

 

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.