Ръст 1-1,5% на икономиката ни догодина прогнозира МВФ

публикувано: 02/10/2012 - 15:21 | | коментирай сега
Ръст 1-1,5% на икономиката ни догодина прогнозира МВФ

Международният валутен фонд прогнозира растеж на българската икономика от 1% за 2012 г. и 1,5% за 2013 г. Това заяви ръководителят на мисията на МВФ за България Катрина Пърфийлд.

Очакванията на експертите се дължат на по-високото вътрешно потребление, което се наблюдава, както и на значителното подобрение на българския износ. МВФ не променя своите предвиждания за 2012 г. за бюджетния дефицит - 1,3% и средната инфлация от 2,6%.

От МВФ смятат, че благоразумната и стабилна фискална политика, която се води от българското правителство и създава доверие у инвеститорите, трябва да се обвърже и с растежа на икономиката. Като основни двигатели Пърфийлд препоръча инвестициите в инфраструктурни проекти и усвояването на средствата от Европейския съюз.

Експертите на МВФ коментираха и необходимостта от промяна на законодателството, свързано с обявяване на несъстоятелност. Според Пърфийлд трябва да се премахне възможността за обявяване във фалит със задна дата, което ще подобри значително бизнес средата и ще увеличи предсказуемостта при сключването на частни договори.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.