Ръстът на китайското производство се забавя

публикувано: 02/07/2012 - 11:03 | | коментирай сега
Ръстът на китайското производство се забавя

Китайското производство нарасна с най-малкия си мащаб за последните 7 месеца. Това сочат правителствени данни на азиатската икономика-гигант за юни, цитирани от BBC. Информацията създава нови страхове за забавянето на китайската икономика. Тя се разпространява след опасенията на наблюдатели, че забавянето на икономиките в Европа и на САЩ ще повлияе на Китай.

Индексът PMI, който следи развитието на производството в държавите, за Китай през месец юни е 50,2. През май той бе 50,4. За да бъде индикация за растеж, според експертите той трябва да е над 50.

Развитието на втората в света най-голяма икономика силно зависи от износа към Европа и САЩ. След като търсенето на продуктите й намаля на ключовите пазари, китайската икономика се забави. Ръстът й на годишна база през първото тримесечие на 2012 г. бе 8,1% - най-ниското ниво на растеж в последните 3 години. В отговор, Пекин намали лихвения процент, за да стимулира кредитирането и да ускори вътрешното търсене, за да компенсира намалените чуждестранни покупки.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.