Растежът на Латинска Америка се забавя

публикувано: 03/10/2012 - 12:42 | | коментирай сега
Растежът на Латинска Америка се забавя

Икономиката на Латинска Америка нараства с по-бавни темпове в сравнение с миналата година, главно поради по-слабия растеж в Аржентина и Бразилия, показва доклад на ООН, цитиран от BBC. Икономическата комисия за Латинска Америка и Карибския басейн прогнозира, че целият регион ще се забави икономически с до 3,2% през 2012 г.. Това ще се случи след спад от 4,3% през миналата година.

Комисията обвинява глобалната икономика, която е засегната от дълговата криза в Еврозоната и забавянето на китайския растеж. Очаква се икономиките на Бразилия и Аржентина да се развият по-малко, отколкото тези на техните съседи. Икономиката на Аржентина ще нарасне 2%, а тази на Бразилия ще отчете ръст от 1,6%, прогнозират експертите.

Това е по-малко от предвиденото от Министерството на финансите на Бразилия. То намали прогнозата си за растеж за 2012 г. до 2%. Президентът на страната Дилма Русеф наскоро стартира първата серия от мерки, които биха могли да внесат до 50 млрд. долара в икономиката през следващите пет години.

Наблюдателите твърдят, че регионалният растеж тази година в тази част на света ще бъде воден от Панама и Хаити с ръст от 6%. Икономиките на Боливия, Чили, Коста Рика, Никарагуа и Венецуела се очаква да нараснат с около 5%. Тази на Мексико с 4%. Парагвай ще бъде единствената страна, която ще се свие икономически с до 2%, прогнозира още комисията.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.