Разхлабват бюджетните цели за Испания?

публикувано: 29/01/2013 - 12:30 | | коментирай сега
Разхлабват бюджетните цели за Испания?

Програмата за финансова помощ за Испания може да бъде облекчена, ако икономиката продължи да се свива, предаде „Франс прес“, позовавайки се на високопоставен европейски икономист.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен намекна, че на Испания може да бъде дадена повече свобода за изпълнение на строгите бюджетни цели, определени от ЕС за спасяването на четвъртата по значение икономика на еврозоната от банкрут.

„Ние вземаме предвид прогнозата за ръста и фискалното състояние на всяка държава, когато правим оценка”, каза той, визирайки оценяването на испанското представяне следващия месец. „Ако има сериозно влошаване на икономиката, ние можем да предложим разширяване на предначертания път на страната”, каза още той.

Миналата седмица Международният валутен фонд начерта мрачна прогноза за Испания. Според последния доклад на МВФ през 2013 г. страната ще претърпи по-голяма рецесия, отколкото през 2012 г. Фондът обяви, че БВП на страната през настоящата година ще се свие с около 1,5%. Есенната прогноза беше за понижение от 1,4%. В същото време анализи на испанското правителство показват, че икономиката ще се свие с 0,5%.

Според МВФ през 2012 година испанската икономика се е свила с 1,4%, което е близо до данните на Централната банка на Испания за свиване от 1,3%.

В същото време безработицата в Испания достигна нови висоти през последното тримесечие на 2012 г. За периода октомври-декември миналата година безработните в страната са се увеличили с 187 300 души, до 5,97 млн. Коефициентът на безработицата в Испания през третото тримесечие е бил 26,02%, което е най-високото ниво от 1976 г.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.