Разрушават най-дългия участък от Берлинската стена

публикувано: 26/02/2013 - 14:30 | | коментирай сега
Разрушават най-дългия участък от Берлинската стена

Германската столица ще се лиши от най-дългия от запазените участъци от Берлинската стена, разположен в района Фридрихсхайн, пише „Ди Велт”. Решението бе обявено от ръководителя на района Франц Шулц.

Според властите разрушаването на участъка е необходимо, за да могат гражданите свободно да преминават от ул. „Мюленщрасе” до парка на река Шпрее. На мястото на стената ще бъде изградена пътека към новия пешеходен мост над реката, чийто строеж е планиран за 2015 г.

Освен това през тази пролет на мястото започва още един строеж – този път на жилищен дом с височина 63 м. Заявката за строежа е направена от компанията Living Bauhaus, която смята, че някои от блоковете на стената ще пречат за преминаването на строителната техника. Жилищата в несъществуващата още сграда са оценени на 2750 евро за квадратен метър.

Берлинските граждани се обявиха срещу разрушаването на историческия участък от Берлинската стена и обвиниха за всичко строителната фирма Living Bauhaus. Според недоволните е недопустимо да се строи жилищен блок на някогашната „ивица на смъртта” – мястото, където по време на Студената война граничарите можеха да стрелят по всеки, осмелил се да прескочи Берлинската стена.

Активисти разпространиха в интернет петиция против разрушаването на стената и строежа на новия блок. Те подчертават, че Берлинската стена е паметник на културата и е под държавна опека, което прави решението за разрушаването й незаконно.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.