Регистрираха рекордна температурна аномалия в Арктика

публикувано: 11/01/2013 - 13:10 | | коментирай сега
Регистрираха рекордна температурна аномалия в Арктика

В Арктика е била регистрирана рекордна температурна аномалия. За пръв път в акваторията на Северния ледовит океан се наблюдава отклонение от климатичната норма от 7 градуса в средногодишната температура, съобщи директорът на руския Хидрометеорологичен център Роман Вилфанд, цитиран от РИА „Новости”.

„През 2012 г. бяха регистрирани много нестандартни рекорди. За пръв път в акваторията на Арктика положителната аномалия в средногодишната температура достигна 7 градуса. Това е огромно отклонение. Дори когато средната дневна температура се отличава от нормата със седем градуса – това е забележимо събитие, но такова отклонение в средногодишната температура се регистрира за пръв път. Именно затова през 2012 г. в Арктика площта на морския лед бе рекордно ниска”, коментира експертът.

По данни на Хидрометеорологичния център температурната аномалия е регистрирана в региона северно от Карско море между Земята на Франц-Йосиф и Нова Земя. Метеорологът също така припомни, че предишната година бе рекордно топла в САЩ, където отклонението от средната за годината температура достигна 2,5 градуса.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.