Рецесията в Гърция се задълбочава

публикувано: 14/11/2012 - 16:00 | | коментирай сега
Рецесията в Гърция се задълбочава

Рецесията в Гърция се е увеличила през третото тримесечие, като спадът на БВП достигна 7,2% на годишна база, показват данни на гръцката статистическа служба, цитирани от „Франс прес”. През второто тримесечие БВП на южната ни съседка се сви с 6,3%.

От 2008 г. насам страната е натрупала общ спад на БВП от 22%, като икономиката е в рецесия пета поредна година. През 2011 г. рецесията достигна 7,1% от БВП.

Европейската комисия прогнозира, че Атина ще се върне към растеж чак през 2014 г. при условие, че спазва строги бюджетни мерки. За целта през миналата седмицата гръцкия парламент прие пакет от мерки, който предвижда съкращаване на разходите с 13,5 млрд. евро.

Едни от най-тежките мерки в новия пакет с икономии ще засегнат пенсионерите. Планира се парите за старини да бъдат намалени между 5 и 25%. Освен това ще бъдат премахнати коледните добавки. До момента пенсионерите в Гърция получаваха по 400 евро допълнително за Коледа. Очаква се пенсионната възраст да се увеличи от 65 на 67 години. Освен това се очаква намаление на разходите за здравеопазване, образование и отбрана, съкращаване на около 15 000 държавни служители, както и повишаване на данъците.

Премиерът Андонис Самарас обеща на депутатите, че приеманите мерки за съкращаване на разходите ще бъдат последни, и подчерта, че нивата на заплатите и пенсиите ще бъдат възстановени, когато страната се справи с дефицита.

От 2010 г. насам Гърция е получила от международната общност икономическа помощ от 280 милиарда евро и се надява до дни да получи още 31,5 млрд. евро.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.