Рейтинг „junk” за Sony и Panasonic

публикувано: 22/11/2012 - 13:02 | | коментирай сега
Рейтинг „junk” за Sony и Panasonic

Две от най-големите японски компании за електроника - Sony и Panasonic осъмнаха с орязан рейтинг. Международната рейтингова агенция Fitch намали кредитния рейтинг на двете компании до степен „junk” (боклук), предаде „Франс прес“.

Рейтингът на Sony е бил намален с три степени до „ВВ-“ с негативна перспектива, което означава, че в средносрочен план може да последва ново понижение. Като аргумент за наказателната мярка от Fitch посочват загубеното от компанията технологично лидерство в ключови продукти, високата конкуренция, влошената икономическа среда в развитите пазари и силната йена.

Кредитният рейтинг на Panasonic е бил намален с две степени до „ВВ“, отново с негативна перспектива. „Финансовият профил на Panasonic е малко вероятно да покаже материално подобрение в краткосрочен план” се казва в комюнике на рейтинговата агенция. Това се дължи на отслабващата конкурентноспособност на компанията в основния му бизнес, най-вече телевизорите и панелите, както и слабите приходи от дейностите, посочват още от Fitch.

Японските гиганти в областта на електрониката изпитват затруднения, тъй като високият курс на йената намалява конкурентноспособността на продуктите им в чужбина и те регистрираха загуби в бизнеса си с телевизори заради ожесточената конкуренция от страна на южнокорейските и тайванските компании, коментира „Франс прес“.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.