Ричард Брансън: Моите първи стъпки в бизнеса... когато бях на 15

публикувано: 27/02/2013 - 00:10 | | коментирай сега
Ричард Брансън: Моите първи стъпки в бизнеса... когато бях на 15

Много преди Ричард Брансън да основе звукозаписна компания, мобилен оператор, авиолиния или която и да било от останалите си около 400 фирми, той напуска училище, за да създаде едно списание. Ето разказа на предприемача от първо лице за това как е направил първите си стъпки в бизнеса.

Подобно на много предприемачи, и аз нямах никакво желание да ставам бизнесмен. Бях просто един младеж, а Виетнамската война – война, за която смятах, че никога не е трябвало да започва – бушуваше. Аз можех да помогна за прекратяването й. С тази цел реших да основа младежко списание на име „Студент”.

Разбира се, нямах никакви пари. Затова офис ми беше частното училище-пансион, което посещавах. Звънях, едни след други, на Coca-Cola и Pepsi, и на Националната банка на Уестминстър, залъгвах ги, че конкурентите им ми предлагат повече пари, за да купят от мен реклама. Нямах и бегла представа какви ги върша, но ентусиазмът ми някак успя да ми спечели реклама за 6000 паунда – достатъчно, за да отпечатам 50 000 броя от списанието. Тогава написах на директора на училището следната бележка: „Махам се! Но много Ви благодаря!” И напуснах училище, за да се занимавам със списанието.

Неколцина се опитаха да ме разубедят. Първият от тях беше баща ми. Би бил безотговорен баща, ако не се беше опитал. Дойде до училище, за да ме убеди да продължа с образованието си и аз се съгласих с неохота. Искаше да стана адвокат като него. Когато се прибрал у дома обаче, майка ми не останала доволна. Наредила му да се върне и да ми каже, че всичко е наред. По време на това второ посещение той ме изведе на разходка в парка, за да ми прочете една хубава лекция за опасностите от това, с което съм се захванал. Накрая каза: „Виж, на 15 години ти знаеш с какво искаш да се занимаваш; аз не знаех и на 21. Пробвай се и ако не стане, ще опитаме пак да ти дадем добро образование.”

Той беше чудесен баща. Защото, както отлично знаете, 99 на сто от хората биха ви казали как нищо няма да излезе или защо ще се провалите с гръм и трясък. Нужно е да кажете само: „Да върви по дяволите. Просто го направи!” и да се хванете на работа. Ако се провалите – ставате и опитвате с нещо друго. Ако имате достатъчно увереност, вероятността да успеете е много висока – заради всичко, което сте научили през времето, когато сте се проваляли.

Първоначален капитал: 300 британски лири, получени от майката, която продала намерена във влака огърлица

Първият музикален магазин Virgin отваря врати през: 1971 г.

Закупени билети за космическите полети на Virgin Galactic: Около 550.

Inc.com

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.