САЩ орязаха бюджета с 85 млрд. долара

публикувано: 02/03/2013 - 11:45 | | коментирай сега
САЩ орязаха бюджета с 85 млрд. долара

Президентът на САЩ Барак Обама подписа декрет, с който започва орязването на разходната част на федералния бюджет до края на фискалната година. Бюджетът ще бъде намален с 85, като над половината от сумата – 46 млрд. долара – трябва да бъде осигурена от свиването на разходите на Пентагона. Това е около 13% от бюджета на американското военно ведомство. Останалите съкращения ще дойдат от големи програми в областта на образованието и здравеопазването.

Орязването на бюджета може да забави американската икономика и да доведе до закриване на работни места, предаде „Франс прес”.

Подписвайки декрета за намаляване на бюджета, Обама се подчини на законовите разпоредби Ходът последва провала на усилията за постигане на споразумение между Белия дом и републиканците в парламента относно намаляването на дефицита на страната. До последно Обама се противопоставяше на тази мярка, но не можа да я избегне, защото членовете на Конгреса не постигнаха споразумение за други начини за съкращаване на държавния дълг.

Съгласно закона, президентът трябваше да подпише декрета за старт на автоматичните бюджетни съкращения преди изтичането на деня с дата 1 март. Белият дом обнародва документа, наречен „Заповед за секвестиране за фискалната 2013 година".

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.