САЩ отлагат временно тавана на федералния дълг

публикувано: 24/01/2013 - 17:35 | | коментирай сега
САЩ отлагат временно тавана на федералния дълг

Камарата на представителите на Конгреса в САЩ гласува за премахването на тавана на федералния дълг до май 2013 г. Решението бе прието с 285 гласа „за” и 144 „против”, предадоха световните агенции.

Сега законопроектът ще бъде представен в Сената, а след това трябва да бъде одобрен и от президента Барак Обама. Очакванията са, че предложението ще мине и на двете инстанции.

Миналата година САЩ преминаха лимита си от 16 трилиона долара заеми и министерството на финансите взе извънредни мерки за изплащането на държавните сметки до края на февруари.

В опит да забързат възстановяването, републиканците в Конгреса добавиха към законопроекта нова клауза, според която сенаторите не могат да вземат заплатите си, освен ако не приемат държавен бюджет до 15 април.

„Вече почти четири години Сенатът не е съставял бюджет. Повечето американци смятат, че ако не си вършиш работата, не бива да ти плащат. Това е и причината за тази клауза”, обясни говорителят на долната камара на Конгреса Джон Бьонер във вторник. „Време е да приемем план, който реалистично ще балансира бюджета през следващите 10 години”, допълни той.

Ако законопроектът бъде одобрен от Сената и подписан от Обама, настоящият дългов таван ще бъде автоматично отложен до полунощ на 18 срещу 19 май.

Сенатът не е гласувал бюджет от 2009 г. и федералното правителство се финансира с помощта на временни резолюции, приемани на всеки 6 месеца.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.