Създадоха препарат за лечение на глухота

публикувано: 12/01/2013 - 13:19 | | коментирай сега
Създадоха препарат за лечение на глухота

Учени от Харвардската медицинска школа са на път да направят сериозен пробив в лечението на необратимо нарушение на слуха. Те са разработили препарат, който предизвиква регенерацията на сензорните клетки на вътрешното ухо, наричани още и мъхести клетки, съобщава Daily Mail.

До момента няма терапия или медикамент, които да възстановяват загубата на слух вследствие увреждането на сензорните клетки, което настъпва най-често под въздействието на силен и продължителен шум, инфекциозни заболявания или пък токсини. От този тип глухота често страдат музиканти и диджеи.

Новият препарат засега под работното наименования LY411575 е преминал първите си клинични изпитания успешно. С него частично е бил възстановен слуха на опитни мишки, които преди това са били натоварени с продължително въздействие на силен звук, за да оглушеят.

Сензорните клетки, разположени във вътрешното ухо са от изключително значение за слуха, тъй като осъществяват предаването на звуковите трептения. При увреждането им сигналите не постъпват в слуховия център на мозъка. Птиците и рибите притежават естествен механизъм за регенерацията на този тип клетки, но млекопитаещите са лишени от него.

Новият препарат препрограмира клетките, като блокира действието на един протеин, известен на науката под името Notch. Именно той не позволява на увредените клетки да се самовъзстановяват.

„Изключително сме доволни от получените резултатите, защото те са огромна крачка напред и доказват, че сензорните клетки на млекопитаещите могат да се регенерират”, отбелязва д-р Албърт Ейдж, един от ръководителите на изследователската група.

 

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.