Сбиване преди протеста в Пловдив, варненци се подредиха като надпис "България"

публикувано: 03/03/2013 - 14:09 | | коментирай сега
Кадър: bTV Кадър: bTV

Хиляди хора протестират срещу монополите и предявяват различни искания по улиците на големите градове в България. Протестите започнаха в 11 часа тази сутрин.

В Пловдив митингът стартира със сбиване пред сградата на Централната поща. Минути преди началото пловдивчанин давал интервю пред телевизионна камера на мястото. След като започнал да обяснява кой и кога ще води шествието, към него се приближил Павел Иванов от „Че Гевара” и започнал да го блъска, като излял кафе в лицето му, съобщи „Дарик”. Иванов поискал обяснение кой е говорещият и от чие име говори. Полицията се е намесила своевременно. Малко по-късно интервюираният мъж е признал, че работи за голяма пловдивска фирма. След инцидента ситуацията в Пловдив се успокои. Протестиращите граждани там са около 10 000.

Междувременно Варна днес отново е активна с голям мирен протест, в който полицаите свалиха щитовете си. Участниците в шествието оформиха с телата си огромен надпис „България” на днешния ден, в който страната ни чества 135. годишнина от обявяването й за свободна държава. Импровизираният флашмоб се случи пред Катедралата в града.

Пред сградата на НАП в морската ни столица няколко гайди и тъпан засвириха народна музика. Оформи се хоро. Присъединиха се и кукери. Протестът във Варна до този момент е мирен. Част от хората се обявиха против влиянието на местната групировка ТИМ, показа bTV. Развяват се знамена с лозунги „Ние ви избрахме, ние ще ви свалим”. „Некадърниците вън от общината. „Да сложим край на циркаджийските номера на кмета". Името на кмета на града Кирил Йорданов е сред основните, споменавани от протестиращите. По-рано днес политическа партия ГЕРБ обяви, че оттегля подкрепата си към Йорданов, след като застана зад него за четвърти мандат.

Междувременно националният трибагреник се развя пред Паметника на Незнайния войн по време на тазгодишната церемония в чест на националния празник 3-ти март. Президентът Росен Плевнелиев прие Почетния гвардейски строй. Българският трибагреник бе донесен от четирима гвардейци и издигнат тържествено под звуците на химна на България. Бяха произведени 25 артилерийски салюта в знак на почит за издигането на националното знаме. След това президентът положи венец на Паметника в памет и признателност към загиналите за свободата на страната ни.

Протестиращите в София тръгнаха от „Орлов мост” в 11.00 часа и се върнаха обратно там около 12.30 часа, когато блокираха кръстовището. Движението по „Цариградско шосе” бе спряно за около час. На мястото се чу химнът, народни хора и призиви от страна на организаторите. Мнозинството скандира „Заедно!” и „Единство!”. След 14 часа днес хората се обединиха пред парламента. Към момента множеството се придвижва към съдебната палата. 

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.