Share economy: Моден повей или нов модел на потребление

публикувано: 04/03/2013 - 01:12 | | коментирай сега
Share economy: Моден повей или нов модел на потребление

Share economy – все по-разрастващ се тренд, който повече не можем да игнорираме. Отношението към собственноста и потреблението в съвременния свят търпи кардинална промяна: Защо да плащаме за хотел по време на пътешествие, ако можем да се настаним в жилище на разменни начала? Защо да пътуваме по един в кола до работа и обратно, ако можем да се комбинираме със спътници в същата посока и да делим разходите за бензин?

Сайтове, предлагащи подобен тип взаимопомощ, никнат всеки ден като гъби, а бумът им едва ли може да се обясни само с икономическата криза, казват специалисти.

По-скоро, друга е причината: днешните жители на съвременните големи градове и особено по-младите от тях все по-често предпочитат арендата пред личната собственост. И това е съвсем логично в контекста на трансформацията, която преживява светът и отношенията в него – техните родители са си купували плочи и касети с музика, а днешните младежи слушат всичко в интернет. И най-вече, по модела на социалните мрежи, обичат да споделят собствеността.

Логиката на новите поколения е съвсем различна от схващането „ще пестим, за да имаме собствено жилище”. Новото прагматично мислене повелява: често е много по-лесно и удобно да си платиш за достъп, отколкото, за да притежаваш.

Затова, никак не е странно, че пазарът бързо реагира на новия потребителски тренд и се появяват все повече сайтове за аренда и съвместно ползване, вдъхновени от примери на гиганти първопроходци като Airbnb например. Впрочем, сайтът е един от финалистите на наградите на TechCrunch — Crunchies — в категорията „Най-добър сайт за колаборативно ползване” още при учредяването й миналата година.

Но нека видим още няколко интересни примера от „първите лястовици” на share economy.

Аренда на жилища

Airbnb

Сайтът за краткосрочен наем на жилища във всяка точка на света смело може да бъде титулован за един от пионерите на share economy. За 2012 г. през него са наети 12-15 млн. нощувки в над 33 хил. градове в 192 страни. Вече се радва и на първите си сериозни инвестиции в размер на 112 млн. долара от Andreessen Horowitz, DST Global и General Catalyst. В същото време се бори за легализация на дейността си в Ню Йорк, Сан Франциско, Амстердам.

Аренда за подслон на домашни любимци

 Rover.com, DogVacay

Сайтът Rover.com, известен още като „Airbnb за домашни любимци”, наскоро привлече 7 млн долара инвестици. Също като DogVacay, той е алтернатива на хотелите за кучета и котки. Ако няма къде да оставите животинчето си по време на пътуване, можете да му резервирате място в дома на член на някой друг – след време ще му върнете услугата. Предлагат се и грижовни бавачки, които ще разхождат, хранят и къпят вашия питомец.

Към момента Rover.com действа в 4300 градове, като разполага с мрежа от 25 хил. бавачки и над 100 хил. собственици на кучета и котки, готови да предоставят подслон.

Народно такси

Lyft, SideCar 

Lyft е още един претендент за наградата Crunchies-2012. Сайтът позволява на собствениците на автомобили да заработват допълнително, а на пасажерите – да стигнат до местоназначението в комфортни условия, с приятна компания и най-важното – много по-евтино от официалните таксита. Като бонус се предлага застраховка в размер на 1 млн. долара за всеки инцидент, който евентуално може да се случи с пасажер, докато е в такъв тип такси.

SideCar е аналогичен сайт, като при него дори няма и предварително обявени тарифи – пътниците решават колко да платят на водача. За да няма конфузни или унизителни ситуации обаче SideCar все пак предлага ориентировъчни суми – средно възнаграждение за определен километраж разстояние.

Да се возим заедно

Zimride пък е разработен специално за търсене на спътници за междуградски пътувания като се предвижда подялба на разхода за гориво.

Аренда на автомобили и велосипеди

RelayRides, Getaround, Liquid

RelayRides и Getaround са сайтове за краткосрочен наем на автомобили, които се отличават от традиционните си аналози по това, че в тях хората наемат автомобили не от фирими, а един от друг. На същия принцип, само че за велосипеди, работи Liquid.

Паркиране

ParkatmyHouse, Parking Panda

А как ви изглежда идеята да отдавате мястото си за паркиране? Сайтовете ParkatmyHouse и Parking Panda съществуват единствено и само за реализиране на тази изключително полезна цел. Няколко квадратни метра до дома ви могат да ви носят не лош доход. Както твърдят създателите на ParkatmyHouse, активните им участници заработват хиляди долари годишно.

На свой ред пък, собствениците на автомобили могат да ограничат в значителна степен разходите за паркинги - по данни на Parking Panda, до 70% годишно от обичайното. Да не говорим за икономията на време и късане на нерви в търсене на свободни места за паркиране. С помощта на Parking Panda може от рано да се резервира място до любимия ресторант, концертна зала или стадион.

Доставка

Postmates, Get It Now

Postmates позволява бърза доставка на пратки без да се прибягва до услугите на куриерски служби. Срещу скромно заплащане, вашата поръчка ще бъде изпълнена от разполагащи със свободно време потребители на сайто. Ако пък се възползвате от услугата Get It Now, стоката по ваша поръчка ще бъде първо закупена от посоченото от вас място, а след това – доставена на адреса.

Аренда на каквото ви трябва

Zilok, Rentoid, SnapGoods

В живота на всеки се случват такива ситуации: внезапно, спешно и буквално за няколко дни ви трябва определена вещ, която по принцип не ви е необходима – да кажем спален чувал или костюма на Батман. В този случай на помощ идват универсални територии за наемане на всичко, каквото ви хрумне.

"Свърши го вместо мен"

TaskRabbit, YouDo, GF

На някои никога не им стига времето, но пък други са готови да загубят време, за да припечелят нещо. TaskRabbit е още един кандидат за наградата Crunchies-2012 - предлага на тези, които нямат време, помощ от други в ежедневните задачи и дела. Обикновено, в качеството на такива помощници се изявяват студенти, временно безработни или пък млади майки. Вече има цели два негови руски аналози - YouDo и GF.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.