Шиндзо Абе е новият премиер на Япония

публикувано: 26/12/2012 - 14:01 | | коментирай сега
Шиндзо Абе е новият премиер на Япония

Лидерът на Либерално-демократическата партия (ЛДП) Шиндзо Абе ще бъде новият премиер на Япония, предаде АФП. Абе идва на мястото на представителя на Демократическата партия Йошихико Нода.

Това е вторият път, когато Абе ще бъде премиер на Страната на изгряващото слънце. За първи път той зае високия пост през 2006 г. Ниската популярност на кабинета му накара Абе да ревизира състава на министрите си на 27 август 2007 г. На 12 септември 2007 г. Абе обяви, че се оттегля от поста заради липсата на подкрепа от народа и останалите политически партии. Той изпълни обещанието си на 26 септември и бе сменен от Ясуо Фукуда.

Часове след като бе одобрен от долната камара на парламента, Абе представи и състава на кабинета си. Политикът номинира депутата Фумио Кишида за министър на външните работи. Министър на отбраната ще бъде депутатът от долната камара Ицунори Онодера, който бе заместник-министър на външните работи и в първия кабинет на Абе.

Бившият министър на търговията Акира Амари бе номиниран за министър на икономическото съживяване. Пред него стои тежката задача да въздигне от пепелта на рецесията затъващата японска икономика.

Министър на икономиката, търговията и промишлеността е бившият държавен секретар по въпросите на финансовата система Тошимицу Мотеги. За околната среда ще се грижи Нобутеру Исихара, а Акихиро Оота от коалиционния партньор на ЛДП партия „Нова Комейто” е номиниран за министър на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма.

При гласуването ЛДП получи над половината места в долната камара на парламента. Преди победата на Демократическата партия през 2009 г. ЛДП водеше правителството в течение на няколко десетилетия.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.