Силен вятър оцвети картата на България в жълто

публикувано: 16/01/2013 - 11:18 | | коментирай сега
Силен вятър оцвети картата на България в жълто

Днес в голяма част от страната ще духа силен вятър. Поради тази причина от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обявиха жълт код за 21 области на Централна, Източна, Югозападна и Западна България.

Кодът е в сила заради силен вятър в областите София-град, Врачанска, Кюстендилска, Благоевградска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Силистренска, Добричка, Варненска, Бургаска, Ямболска, Сливенска, Старозагорска, Хасковска, Кърджалийска и Пловдивска. В районите от областите, разположени северно от планините, ще духа фьонов вятър с пулсации 20-24 м/сек.

Като цяло времето днес ще бъде много динамично. В по-голямата част от страната ще духа умерен, временно и силен южен вятър и температурите ще са по-високи от обичайните за средата на януари. Почти тихо и мъгливо ще остане в западните райони на Дунавската равнина, там и дневните температури ще са близки до нулата. Облачността ще е разкъсана, предимно значителна и на места ще има превалявания от дъжд, в планините над 1200 метра - от сняг. По-значителни ще бъдат валежите в Рило-Родопската област, където ще има и гръмотевична дейност.

Максималните температури ще са в широки граници – от 1°-2° в северозападните райони до 15°-16° в местата с вятър. В района на София максимална температура около 9°. След временно спиране на валежите, привечер и през нощта, с преминаването през страната на циклонален вихър, валежите от югозапад ще се активизират.

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за януари – ще продължи да се понижава.

В планините ще духа силен, по билата - бурен вятър от юг-югозапад. Ще има предимно значителна облачност и главно в Рило-Родопската област ще вали дъжд, над 1200 метра – сняг; там има условия за по-значителни валежи и за гръмотевична дейност. Максимална температура на височина 1200 метра около 4°, на 2000 метра минус 1°.

Над Черноморието ще има разкъсана облачност. Ще духа умерен и силен южен вятър. Максимални температури – от 9° по северното крайбрежие до 14° по южното. Температура на морската вода е около 5°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

В четвъртък ще има променлива по-често значителна облачност. На отделни места ще превали съвсем слаб дъжд, в планините сняг. Сутринта в низините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Ще се задържи топло за средата на януари - минималните температури в по-голямата част от страната ще са положителни, а максималните между 5° и 10°, в югоизточните райони до 12-14°. В западната част на Дунавската равнина, където ще остане мъгливо минималните температури ще са между минус 2° и 0°, а максималните между 2° и 5°.

етикети: времето вятър

прочети още
Времето през януари

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.