Смъртоносният скок от ръба на Космоса отложен заради вятър

публикувано: 10/10/2012 - 10:55 | | коментирай сега
Снимка: ABC News Снимка: ABC News

Австрийският авантюрист Феликс Баумгартнер не успя да скочи от "ръба на Космоса" вчера и да постави желаните от него световни рекорди. Смъртоносният експеримент е бил отложен заради неподходящо време и силен вятър.

Баумгартнер пристигна на площадката за експеримента в Ню Мексико, САЩ, заедно с екип от 300 души, облечен в специален изолационен костюм, с който трябваше да се хвърли от 36,5 км височина в небето и да премине в свободен полет без летателен апарат звуковата бариера. Това видяха към 22 часа българско време снощи онлайн зрителите на експеримента му, чиято подготовка се излъчваше на живо в YouTube. Въпреки привидната готовност, силен вятър направи начинанието му невъзможно и породи "голямо разочарование", обясни глас зад кадър във видеоканала, предаван същевременно чрез сайта space.com.

Скокът на Баумгартнер бе отложен за неопределено време, след като бе многократно забавян поради лоши метеорологични условия. Сред причините за отменянето на експеримента се сочи също прекъсване между радиокомуникацията между капсулата и контролната зала.

Организаторите са категорични, че експериментът все пак ще бъде направен, но при възможно най-подходящите климатични условия.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.