S&P повиши кредитния рейтинг на София

публикувано: 11/11/2012 - 16:52 | | коментирай сега
S&P повиши кредитния рейтинг на София

Международната кредитна агенция Standard & Poor`s (S&P) повиши кредитния рейтинг на София от ВВВ- на ВВВ със стабилна перспектива. Това заяви пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, цитирана от “Фокус”. По думите й решението е изключително важно. Тя отбеляза, че това е рейтингът, който има и държавата. „Градът не може да има по-висок рейтинг от държавата, така че на този етап сме достигнали максимума”, каза Фандъкова.

S&P обосновават решението си със строгата финансова дисциплина в София и с амбициозната капиталова програма, която се финансира благодарение на повишена събираемост на приходите и съфинансиране на европейски проекти. Изтъкнат е фактът, че Столична община успява да се разплаща навреме със своите партньори, добави Фандъкова.

Оценката означава, че всички заеми, които общината има, както и тези, които ще поиска да получи, ще са с още по-ниска лихва. Благодарение на този повишен рейтинг на практика се спестяват около половин милион лева само от двата заема на общината - за електротранспорта и за интегрирания градски транспорт.

„Аз наистина съм много доволна. Това се дължи на много силната екипна работа и на Дончо Барбалов, и на всички нас. За да може да имаме и началния, по-силен старт при преговори с Европейската инвестиционна банка, за заема, който подготвяме, от 50 милиона евро, да предложим на Столичен общински съвет за реконструкция на нови булеварди и улици на София”, каза Фандъкова.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.