Спад на кредитния пазар отчитат експерти

публикувано: 26/11/2012 - 15:23 | | коментирай сега
Спад на кредитния пазар отчитат експерти

Кредитният пазар отслабва в края на годината, въпреки наличието на изгодни промоции от страна на банките. Това показва анализът на Кредит Център за месец октомври 2012 година.

Като основна причина се посочва намаляването на броя на добрите имоти в ниския ценови сегмент - до 40 000 евро, чиито купувачи са съществената група от кредитополучателите.

 „Търсенето и тегленето на ипотечни кредити в края на 2012 година е по-слабо в сравнение с края на 2011 година ", коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център.

„Това се дължи от една страна на все по-трудното намиране на имоти в ниския ценови сегмент в големите градове в страната, а от друга - на продължаващите притеснения на хората относно финансовата им стабилност в следващите години. Въпреки че цените на имотите се стабилизираха и спадът им тази година е само с няколко процента, високата безработица и замръзналите доходи подтикват хората да са предпазливи и да избягват прекомерна задлъжнялост", допълва Тошев.

По думите му спадът в броя на по-евтините и качествени имоти води до това, че много хора не могат да открият желаното от тях жилище с месеци. Това, от своя страна, се отразява на имотния и кредитния пазар в страната, като води до по-малко реални сделки.

Според експертите от Кредит Център жилищата до 40 000 евро са се „изчерпали" в най-трудните кризисни времена и в момента предлагането е основно на по-големи и по-скъпи апартаменти. Техните купувачи обаче обикновено имат достатъчно спестени пари и по-рядко прибягват до външно финансиране.

Все пак банковите промоционални предложения продължават да са актуални на пазара и ще останат такива до края на 2012 година, а някои - и през първите месеци на 2013г. Те са знак за стабилен и перспективен пазар, макар и по-свит от очакваното.

Предпочитанията към лева като валута на кредитите продължава, както и желанията на клиентите да намерят най-изгодния за тях кредит на пазара. Преди да седнат пред кредитния консултант, клиентите вече са посетили 2-3 банки, прочели са доста материали в интернет, обсъдили са желанието си да теглят кредит с познати и роднини, които вече са минали през тази процедура и знаят какво очакват като оферта за кредит. Повечето клиенти не са склонни да правят компромиси с очакванията си, което също отлага част от сделките с кредит.

През октомври средният размер на изтеглените ипотечни кредити се равнява на 30 271 евро, като 48 на сто от кредитите през месеца са изтеглени в левове.

Размерът на изтеглените ипотеки през октомври в столицата се равнява на 37 517 евро, което представлява ръст с около 3000 евро на фона на месец септември, посочват още от Кредит Център. София е единственото изключение от общата тенденция на спад в активността и средния размер на ипотечните заеми. Понижението е най-осезаемо във Варна - малко над 29 000 евро при около 32 000 през септември. В Бургас и Пловдив средният размер на кредитите през октомври е съответно 23 850 и 20 890 евро.

Средният размер на кредитите се връща към нивата от 2005 година от една страна заради спада на цените на имотите, а от друга заради желанието на клиентите да ползват възможно най-малък кредит за покупката на избрания имот.

Без съществени промени остава разпределението на кредитополучателите по възрастови групи. Най-инициативни в тегленето на заеми остават хората между 26 и 35 години. След тях се нареждат хората между 36 и 45 години, които представляват 37,3%. Най-младите съставляват 6,8% от всички, а хората над 45 години са близо 10 на сто от потребителите на ипотечни кредити през октомври.

Най-популярни продължават да са заемите между 10 000 и 30 000 евро - близо 52%. Следват ги ипотеките с размер между 30 000 и 50 000 евро, които представляват 30,8% от всички през месеца. Има известен ръст на най-малките по размер кредити - те са нараснали до 5,4%, като това се дължи на всеобщия спад през октомври.

Покупката на жилище традиционно е главна причина за теглене на кредит за 94,6% от кредитополучателите през септември. За лично ползване пък заем са ползвали 5,4% от потребителите през октомври.

Най-предпочитаният срок на погасяване на кредита през октомври отново е този между 16 и 20 години - избират го 38,6% от кредитополучателите през октомври. Увеличили са се хората, избрали период на изплащане между 21 и 25 години - от 20% през септември на близо 27% през октомври. Срок на изплащане между 10 и 15 години и между 26 и 30 години си поделят третата позиция с 11,5%, отчитат още от Кредит Център.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.