Спират мощности в трите ТЕЦ "Марица Изток"

публикувано: 03/03/2013 - 16:38 | | коментирай сега
Спират мощности в трите ТЕЦ "Марица Изток"

Мощности от няколко блока в трите ТЕЦ „Марица Изток” ще бъдат временно спрени заради изключително ниския износ на електроенергия от България. Това съобщиха от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), цитирани от bTV.

Регулаторът е наредил спиране на блокове 3, 4 и 5 в ТЕЦ „Марица Изток 2", блок 2 в ТЕЦ „Марица Изток 1" и два от общо 4 блока в ТЕЦ „Марица Изток 3". В системата няма включени мощности и от ТЕЦ „Варна" и ТЕЦ „Димитровград".

Причината е ниския износ на електроенергия от България, който през последните дни се движи в рамките на 160 мегавата при капацитет на мрежата от 1300 мегавата. Освен това е свито и вътрешното потребление на хората и фирмите. То е паднало до 3600 мегавата през деня и 3300 мегавата нощем.

Ръководството на ЕСО се ангажира с възстановяване на спрените мощности, веднага щом потреблението на електроенергия се покачи и износът се върне в нормални нива.

Намаляването на мощностите е с цел осигуряване на баланс и сигурност на електроенергийната система на страната, твърди оператора.

Директорът на Централното диспечерско управление към ЕСО Митю Христозов обяснява, че тези месеци винаги са критични за системата, тъй като има много водни запаси в язовирите, а товарите в системата са ниски. Освен това тази година в допълнение има и голямо производство на електроенергия от ВЕИ. Средното производство от соларни мощности към днешна дата се движи в рамките на 750 мегавата. По думите му намаляването е нещо рутинно, което се прави от техническа гледна точка за запазване сигурността на системата.

Временното спиране на мощностите няма да се отрази на цената на тока, тъй като те са част от микса, който ДКЕВР определя, подчертават от ЕСО.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.