Спокойствие за САЩ, Fitch запази максималния рейтинг на страната

публикувано: 11/07/2012 - 10:32 | | коментирай сега
Спокойствие за САЩ, Fitch запази максималния рейтинг на страната

Пазарите в САЩ си поеха глътка въздух, след като международната рейтингова агенция Fitch потвърди най-високия кредитен рейтинг ААА, но с негативна му перспектива.

Агенцията се позова на диверсифицираната и богата икономика на страната, която обаче е подкопавана от неспособността на правителството да постигне съгласие по мерките за съкращаване на дефицита, предаде „Ройтерс“.

САЩ запазиха максималния си кредитен рейтинг благодарение на „гъвкавостта на валутния курс и широките възможности за кредитиране предвид на това, че щатският долар е глобална резерва валута", се казва в становището на Fitch. Освен това от агенцията подчертават, че през последните месеци фискалните и икономическите рискове, идващи от финансовия сектор, се оценяват като умерени и постепенно намаляват.

От агенцията аргументираха решението си да запазят негативната перспектива заради несигурността по отношение на бюджетно-данъчната политика на САЩ, влиянието на продължаващата дългова криза в Европа и световната икономическа рецесия.

От Fitch прогнозират, че следващата година икономиката на САЩ ще нарасне с 2,6%, а безработицата ще падне до около 8%.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.