Станишев върна мандата и обеща да не става премиер

публикувано: 27/02/2013 - 17:49 | | коментирай сега
Станишев върна мандата и обеща да не става премиер

Както бе заявила и повторила на няколко пъти през последните дни днес Коалиция за България, в лицето на лидера на БСП Сергей Станишев върна  връчения от президента проучвателен мандат за съставяне на кабинет в рамките на 41 Народно събрание.

След срещата си с държавния глава, освен решението за връщане на мандата, пред журналисти Станишев обяви и че: „. независимо как ще протекат извънредните парламентарни избори, аз няма да бъда следващият министър-председател на България. Властта за мен не е самоцел.”

Лидерът на БСП дойде сам в сградата на президентството на „Дондуков” 2. Двамата с президента спазиха протокола и си размениха три папки - решението на БСП, че Станишев е излъчен за кандидат за министър-председател, указът на президента, с който се връчва проучвателен мандат за съставяне на кабинет, и отказът на левицата да сформира правителство.

Освен това Станишев връчи на Плевнелиев и публично обещаните вчера 20 точки за излизане от кризата.

След срещата днес двамата направиха изявления, като Станишев подчерта, че „ситуацията в страната, почтеността на гражданите изискват провеждане на извънредни парламентарни избори.”

 Той посочи още, че през 2009 година е оставил държавата в добро финансово здраве, с работеща икономика, малък и среден бизнес и добра заетост.

 На свой ред държавният глава отбеляза, че след като от Коалиция за България многократно са заявили, че настоящият парламент е изчерпал възможностите си за съставяне на правителство и са върнали мандата, той ще продължи по процедурата да го връчи на трета парламентарна група.

 Както ви информирахме вчера съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров обяви, че формацията е готова да приеме мандат, за да даде възможност по този начин да се състави правителство, но само от експерти и да не се стига до разпускане на Народното събрание, за да се продължи спешно работата по исканията на хората.

От днешното изказване на Плевнелиев обаче стана ясно, че няма намерение да връчва мандат на сините и в петък ще го предложи на ДПС.

 

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.