Стефан Хесел, авторът на есето "Възмутете се!" почина на 95 години

публикувано: 27/02/2013 - 17:06 | | коментирай сега
Стефан Хесел, авторът на есето "Възмутете се!" почина на 95 години

Френският писател Стефан Хесел, който само преди няколко години написа есето "Възмутете се!", вдъхновило вълна от простестни движения в Европа, почина тази нощ, съобщи "Франс прес".

Хесел е роден в Берлин през 1917 г. През 1939 г. става френски гражданин. Активно участва във френската Съпротивата по време на Втората световна война. През лятото на 1944 г. е арестуван от Гестапо и изпратен в нацисткия лагер Бухенвалд, откъдето успява да избяга.  

След войната Стефан Хесел става дипломат и участва в комисията, натоварена да изработи бъдещата Всеобща декларация за правата на човека. До последните си години той остава активен политически и интелектуално.
 
На 93-годишна възраст Хесел пише краткото си есе "Възмутете се!". Текстът бързо става популярен в цял свят. В Испания той вдъхновява младежкото движение Indignados ("възмутените").

"Международната диктатура на финансовите пазари заплашва мира и демокрацията", пише Хесел. Според него обществото не може да си позволи да остане безразлично към несправедливостите в съвременния свят - единствената морално адекватна позиция спрямо тях е възмущението.

"Съзиданието означава съпротива. Съпротивата означава съзидание" и други цитати от Хесел изпълниха социалните мрежи днес, когато хора от различни места по света отдадоха почит на писателя, който ги вдъхновява. Вижте откъс от неговото есе с вдъхновяващи послания.

"Възмутете се!" (откъс)

Позволяват си да твърдят, че държавата не е в състояние повече да финансира тези граждански мерки. Но как е възможно да няма средства за поддържането и развитието на завоеванията днес, когато производството на богатства значително се е увеличило от времето на Освобождението – времето на разорена Европа?

Дали обяснението не е в това, че властта на парите, с която Съпротивата така всеотдайно се бореше, никога не е била толкова голяма, безочлива и егоистична, никога не е имала такова влияние, включително и в най-висшите сфери на държавата? Сега приватизираните банки се грижат преди всичко за своите дивиденти и за прекомерно високите заплати на своите ръководители, а не за всеобщия интерес. Пропастта между най-бедните и най-богатите никога не е била така голяма, а ламтежът за пари и конкуренцията – никога така поощрявани.

Основна причина да се организира Съпротивата бе възмущението. Ние, ветераните от съпротивителните движения и от бойните сили на Свободна Франция, призоваваме младите поколения да съживят и предадат нататък наследството на Съпротивата и нейните идеали. Ние им казваме: поемете щафетата, възмутете се! Политическите, икономическите, интелектуалните водачи и цялото общество не трябва да абдикират, нито да се влияят от сегашната международна диктатура на финансовите пазари, която заплашва мира и демокрацията.

Пожелавам на всички, на всеки един от вас да намери своята причина за възмущение. Безценна е подобна нагласа. Когато нещо ви възмущава, както аз бях възмутен от нацизма, тогава ставате борци, силни и отдадени на своята кауза. Включвате се в процеса на историята и той следва течението си благодарение на всеки от вас.

А това течение води към повече справедливост, към повече свобода, но не безконтролната свобода на лисицата в кокошарника. Правата, очертани от Всеобщата декларация през 1948 г., са за всички. Ако срещнете някой, който не може да се възползва от тях, съжалете го, помогнете му да си ги извоюва.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.