Стотици замеряха Делян Добрев със снежни топки

публикувано: 10/02/2013 - 15:45 | | коментирай сега
Стотици замеряха Делян Добрев със снежни топки

Близо 500 софиянци излязоха на протест срещу високите сметки за ток и парно пред сградата на Министерството на икономиката. С плакати „Всички ЕРП-та на народа” и „Няма да плащам рекет” недоволните настояха министърът на енергетиката незабавно да слезе при тях. След като той изпълни искането им, към него полетяха снежни топки, предаде агенция КРОСС.

След неуспешния опит да осъществи диалог с протестиращите и атаката от снежни топки, на която бе подложен, Добрев се прибра отново в сградата на министерството.

На специален брифинг в министерството на икономиката той обяви, че не бяга от диалог с протестиращите, но и че организаторите на днешния митинг „Да запалим монополите” са отказали поканата му за среща. Министърът изрази надежда, че през следващите дни диалогът все пак ще се осъществи.

Добрев обясни високите сметки за ток по време на коледните и новогодишните празници с отпуските на инкасаторите, предоставени от повечето енергоразпределителни дружества. По този начин според него се е удължил периодът на инкасиране на сметките. „Вместо сметките да са на 28 дни, има случаи, където сумите са фактурирани за 38, дори 40 дни, което е увеличило сметките и показанията на електромерите с поне една трета“, аргументира се икономическият министър.

„Потъпкани са нашите права. 40% от сметката за ток е реално потребено количество. Пълним чужди джобове”, заявиха от своя страна протестиращите. Днес протести срещу високите сметки за ток и парно се провеждат в 15 български града. В Пловдив протестиращите дори подпалиха автомобили на EVN.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.