Ступор? Винаги има изход!

публикувано: 22/12/2012 - 10:32 | | коментирай сега
Ступор? Винаги има изход!

 За хората на творческия труд, но и за тези, на които непрекъснато се налага да вземат бързи и точни решения, умственият ступор е най-изнервящият момент от работното ежедневие. Как да излезем по-бързо от него?, се питат всички те.

Преди всичко нека си припомним, че различните проблеми изискват различни решения. Ето най-често срещаните варианти на зацикляне и решенията за излизане от тях:

Ментален блок

Проблемът е в начина ви на мислене. Вие просто разглеждате ситуацията от един и същи ъгъл, правите едни и същи предположения и пробвате сходни подходи.

Решение: Променете мисленето си. Поставете под съмнение собствените си аксиоми. Задайте си въпроса: „Ами, ако...”. Променете ъгъла, излезте, идете на ново място, прочетете/поиграйте/ чуйте нещо ново. Поговорете с хора, от които може да се очаква да ви се противопоставят или да ви предложат алтернативна гледна точка.

Eмоционална бариера

Творческият процес може да бъде много емоционален, но това не винаги е приятно. При сблъскване с неизвестността, можете да откриете нещо шокиращо за себе си. Всичко това изсмуква умствената енергия и действа обезкуражаващо.

Решение: Не се пазете от срещата с лошото, доведете я до край. По този път ще ви помогнат да издържите дребните житейски ритуали, задълженията, но и релаксацията, която е важно сами да си организирате. Трябва да преодолеете болката, страха и всички останали негативни емоции. Представете си, че трябва да се потопите в ледена вода. Може веднага да се гмурнете, а може и да се потапяте сантиметър по сантиметър. Да, отначало ще се разтреперите от студ, но след първоначалния шок ще ви стане по-леко.

Навици, които пречат на работата ви

Възможно е проблемът просто да се корени в навиците ви – започвате работа твърде рано, тръгвате си прекалено късно, работите много или пък много малко, под напрежение или пък точно обратното – вариантите са най-различни.

Решение: Анализирайте подхода си към работата. Търсете слабите места. Ако не ви достига енерегия, променете цикъла от часове, в които работите. Ако рутината ви ограничава, импровизирайте. Прости решения тук няма. Трябва да откриете това, което работи най-добре за вас. Търсете баланса между ритуали, системност и спонтанност и творческият взрив няма да ви накара дълго да го чакате.

Недоимък

Не става въпрос толкова за финансово състояние, колкото за дефицит на време, знания, качествени връзки, оборудване и т.н..

Решение: Знаете ли, ограниченията са отличен стимул на креативността!

Излишък

Понякога ступорът възниква не от дефицит, а от излишък. Вас просто може да ви парализира многообразието от варианти.

Решение: Режете смело всичко излишно. Ако имате прекалено много задължения, научете се да казвате „Не!”. Ако имате много идеи, убийте най-слабите от тях, второстепенните отложете и работете само върху най-добрите. Ако се чувствате затрупани от информация, затегнете контрола над работните си ритуали Отговаряйте на имейли само няколко пъти на ден. Изключвайте си по-често телефона в работно време – светът няма да свърщи, обещаваме!

 

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.