Светът навлиза в нова криза

публикувано: 07/09/2012 - 11:15 | | коментирай сега
Светът навлиза в нова криза

Световната икономика необратимо навлиза в нова криза, твърдят експерти след като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OИСР) официално понижи прогнозата си за ръста на БВП на държавите от Г 7. Изключение от негативната тенденция прави само Япония, чиято икономика по оценка на ОИСР през 2012 ще нарасне с 2,2% (предишната оценка сочеше 2%).

Организацията прогнозира най-голямо забавяне на икономиката в Еврозоната. За двата икономически локомотива на региона, Германия и Франция, оценките съответно са понижени от 1,2 до 0,8% и от 0,6 до 0,1%. За третата по големина икономика в Еврозоната – Италия се задава още по-дълбока рецесия, смятат експертите на организацията.

Все по-песимистично е настроението относно перспективите на икономическото развитие на валутния съюз и от страна Европейската централна банка. Тя също коригира надолу прогнозата си за динамиката на БВП за 2012-2013 г., като не изключи вероятността рецесията в съюза да продължи и догодина. Според новата оценка на ЕЦБ, през настоящата 2012 г. е възможно икономиката на Еврозоната да се забави до 0,2-0,6%, а за 2013 г. е обявен диапазон от минус 0,4% до плюс 1,4%.

Евростат също публикува вчера данни за БВП на Еврозоната за второто тримесечие на 2012 г., от които става ясно, че тя се е свила до 0,2% в сравнение с първото тримесечие. Данните съвпадат с очакванията на аналитиците, които предполагат, че през третото тримесечие съкращаването на БВП ще продължи.

Но да се върнем на оценките на ОИСР. Според доклада, ситуацията не е розова и за водещи икономики извън валутния съюз като Великобритания например. Там се очаква намаляване на БВП до 0,7% вместо ръст от 0,5%, както се смяташе по-рано. Прогнозата за БВП на Канада също е понижена от 2,2 до 1,9%.

За САЩ също не се задават по-добри времена. ОИСР занижава прогнозата си за американския БВП от 2,4 до 2,3% като предупреждава за последващи корекции надолу ако не се подобри ситуацията на пазара на труда. Това ще принуди властите да прибегнат до нови съкращения на бюджетните разходи. Затягането на бюджетната политика на САЩ под формата на изтичането на срока за данъчни облекчения и автоматичното включване на мерки за съкращаване на бюджетните разходи е един от основните рискове за световната икономика наред с разрастването на дълговата криза в Еврозоната, предупреждават екперти.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.