Свежи идеи за бизнес от цял свят

публикувано: 13/02/2013 - 01:12 | | коментирай сега
Свежи идеи за бизнес от цял свят

Да създаваш тенденции и да бъдеш в крак с тенденциите, както добре знаете, са две коренно различни неща. България определено все още е твърде далеч от революционен бум на бизнес иновации. Но пък е напълно по силите на всички предприечиви умове  да следят бизнес трендове и идеи и да се опитват да ги адаптират.

Представяме ви една интересна селекция на сайта Springwise.com от делови иновации и изобретения на различни компании от цял свят, които обещават отлична възможност за повече печалби и бизнес развитие.

 1. Facebook на закачалка

Един от проблемите, с който често се сблъскват търговците в днешно време е, че „лайковете”, които клиентите поставят във Facebook под техни модели дрехи или пък електроника така и си остават „неосребрени” във виртуалното пространство. Бразилският ритейлър C&A обаче превръща този недостатък във възможност – броят харесвания под всеки конкретен модел във виртуалния каталог на веригата е буквално пренесен и изписан върху закачалките с панталони или сака в магазините. А както знаят добре всички маркетолози, няма по-добра реклама от препоръката на клиента.

 2. Велосипед от картон 

Това е изключително оригинално хрумване в сектора на зелените иновации – защото прави зеленото, тоест велосипедът като транспортно средство още по-зелено. Такава е била конкретната цел на израелския предприемач Ицхар Хафни, който предложил да се правят велосипеди от картон и то, получен от рециклиране на отпадъчни материали. Резултатът е лека, но изключително издръжлива конструкция с привлекателен футуристичен дизайн. Цената му е повече от демократична – между 9 и 12$.

 3. Лампа за бедни

За развития свят електричеството се е превърнало в едно от условията за живот по подразбиране. Но една значителна част от населението на Земята – около 1,5 млрд. души, живеещи в изключително бедни и отдалечени райони, продължава да разчита на свещи и керосинови лампи за осветление вечер. Алтернатива за всички тях е портативният светилник Gravity Light, с чието разработване и финансиране се занимава индийската компания Indie GoGo. Тази лампа работи без да разчита на никакви батерии, акумулатори и прочие, като използва напълно възобновяем ресурс – силата на тежестта! Схемата е проста – устройството е закрепено към макара, в другия край на която има специална торба, пълна с пясък. Повдигането на тежестта за няколко секунди произвежда достатъчно енергия, така че лампата да свети 30 минути. И докато тя свети, товарът постепенно се отпуска надолу до първоначалната си позиция, след което с едно просто движение на ръката отново се задвижва нагоре, за да произведе нови 30 минути светлина. Проектът е толкова ефективен, че вече реализирал с над 500% обема на първоначално вложените в него инвестиции.

етикети: идеи бизнес

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.