Тимбилдинг в глутница или стадо

публикувано: 07/03/2010 - 16:20 | | коментирай сега
Сп. "Форбс" Сп. "Форбс"

Отношенията в човешките колективи много приличат на порядките в животинските. Затова нова мода е да се отиде на тимбилдинг в глутница или стадо. В Германия мениджъри се учат на лидерски качества, като наблюдават вълци, а таксата е 1500 евро на ден. Във Великобритания предлагат курс как да даваме заповеди, като организират конна езда. Двудневен тренинг струва 450 лири. В Италия залагат на магарета. Контактът с тези животни изисква да се присбособите към тях, да ги ухажвате, да сте търпеливи – все нужни умения за работа и с хора. Тридневен тренинг с магарета струва 200 евро.  

През 1960 г. Раул Шнайдер, психоаналитик и преподавател във Виенския университет, лансира теорията, че отношенията в човешките колективи и във вълчите глутници си приличат, пише „Форбс”. В йерархията на всяко общество има лидери (алфи), тяхно най-близко обкръжение, което се състои едновременно от защитници и претенденти за мястото на лидерите (бети), основна част на обществото (гами) и аутсайдери (омеги). Водачът на глутницата става такъв не само защото е най-силният и съобразителният, но и благодарение на своята харизма - спокойствие и психологическо превъзходство. Точно на това се учат бизнесмените, наблюдавайки вълците по време на тренинга. Участници в курса разказват, че в началото ги било страх да се доближат толкова много до диви животни, но после свикнали, станало им много интересно и докато наблюдавали, непрекъснато им се набивали сравнения с живота в офиса.

При конете пък е особено важно човек да спечели доверието им и да им стане авторитет, за да го слушат и изпълняват командите му. Така че ден- два дресировка възпитават много лидерски качества. Веднъж директор на компания отишъл с подчинените си на тимбилдинг, за да решават проблем с липсата на команден дух. След упражненията, като седнали да гледат записите, директорът бил поразен: "Аз нито веднъж не се обърнах, за да видя как конете изпълняват командата. Дали това не е проблемът и в офиса?"

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.