Тодор Бургуджиев: Отговорност на всички нас е да живеем в по-чиста страна

публикувано: 10/07/2012 - 17:38 | | коментирай сега
снимка: Дияна Георгиева снимка: Дияна Георгиева

Отговорност на всички нас е да живеем в по-чисти градове и да се грижим за околната среда. Това беше основното послание, което изпрати на публиката на зеления форум на "Мениджър" Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на "Екопак България". Ето какво още каза той:

Ние сме един от инициаторите сп. „Мениджър“ да излиза на рециклирана хартия и се надявам, че всички издания ще последват този пример. Всички знаете, че до 2020 г. 50% от отпадъците трябва да се рециклират. Това е една изключително висока цел. В момента процентът на рециклирани отпадъци не е ясен. Независимо от това, в Европа има страни, в които 100% от отпадъците се рециклират, а някои държави като Швеция дори внасят от други страни отпадъци, които да рециклират. Това са възможни и постижими цели, които у нас трябва да осъществим в няколко стъпки до 2020 г.

В България от 2005 г. насам отпадъците от опаковки се рециклират. Ако за миналата година целта за рециклиране на тези опаковки беше 50%, тази година е 53% и така всяка година тези цели растат.

Тези отпадъци наистина се рециклират! Съществуват слухове, че това не се случва и те се хвърлят на сметище, но това не е вярно. Повишаването на процента на рециклирани отпадъци зависи също и от културата на гражданите. Ние постоянно имаме информационни кампании, които насърчават хората да събират отпадъците си разделно. Опитваме се да засилваме този процес непрекъснато и да убеждаваме гражданите, че разделното събиране на отпадъци наистина се случва пред техните очи. Миналата година поставихме на всички автомобили, които извозват контейнерите GPS системи, за да може да се контролира обслужването постоянно. Така знаем във всеки един момент кой контейнер в коя точка се намира и дали е обслужен или не.

Естествено, че това не е достатъчно. Естествено, че имаме много трудности и е проблем все още недостатъчната мотивацията на гражданите да събират отпадъците си разделно. Липсват и финансови стимули. Знаете че такса смет се начислява въз основа на данъчната оценка на имота. Няма значение дали един човек прави повече боклук или не.

Другият проблем идва от така наречените клошари. Никакви санкции няма за тях. Само да ви кажа, че вече има клошари, които са станали милионери. За решаването на тези проблеми ние много разчитаме на ново законодателство, на новия закон за управление на отпадъците, както и от волята на властите. Ако те нямат воля за централно взаимодействие с нас, България ще бъде една от най-мръсните страни на планетата. В последното изследване на Комисията по околната среда на Европейския съюз от 2009 г. по този показател зад България стоят само Румъния, Гърция и Кипър.

„Екопак“ допринася за повишаване на културата на българина и опазването на околната среда, като всички наши ресурси са насочени към информиране на населението. Основните ни усилия са насочени към децата, защото те най-лесно могат да бъдат научени на нови навици, а освен това превъзпитават и родителите си.

Гордеем се с инициативата си с нашия 3D автобус, която за втора година работи успешно. Засега сме обиколили над 17 големи града, над 157 училища и сме обучили над 45 хил. деца. Тази инициатива ще продължи и през следващата учебна година. За 45 мин. в този автобус децата научават неща, които може би няма да ги научат и за 10 учебни часа. Това, което е интересното е, че след това тези деца наистина обучават родителите си за това как разделно да събират отпадъците си.

Имаме и друга инициатива, в която заедно с Министерство на образованието организираме така наречения „Еко час“ в над 400 училища в страната. Миналата година раздадохме 1100 пейки на общините, с които си партнирахме. „Екопак“ беше и основен партньор в кампанията на bTV да почистим България за едни ден. За периода, в който „Екопак“ оперира в България от 2004 г. насам са рециклирани 500 хил. отпадъци, спасени са над 3 млн. дървета от изсичане, спестена е 8 млрд. л. питейна вода.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.