Токио остава най-скъпият град за чужденци

публикувано: 16/12/2012 - 13:02 | | коментирай сега
Токио остава най-скъпият град за чужденци

Японската столица Токио за пореден път оглави класация на най-скъпите градове за живеене за чужденците. Тя бе посочена като №1 в списък на глобалната фирма за консултации и мениджмънт ECA International след проучване на цената на живота в 400 големи населени места по света.

Изследването се отнася за последното полугодие на 2012 г. и сравнява стойността на някои основни потребителски стоки с доходите на чуждестранните и местни работници. То се съставя редовно, за да се използват данните му от мултинационалните компании в рамките на програмите им за стъпване на нови пазари, в които се изчисляват заплатите на служителите в чужбина.

Последните му изводи са, че в американските градове има инфлация, но цената на живот в тях е доста по-ниска в сравнение с мегаполисите и бизнес центровете в Швейцария или Япония. Според проучването топ 20 на най-скъпите градове в света изглежда така:

20. Стокхолм, Швеция.

19. Киншаса, Демократична република Конго.

18. Канбера, Австралия.

17. Копенхаген, Дания.

16. Сидни, Австралия.

15. Москва, Русия.

14. Джуба, Южен Судан.

13. Порт Морсби, Папуа Нова Гвинея.

12. Базел, Швейцария.

11. Берн, Швейцария.

10. Женева, Швейцария.

9. Цюрих, Швейцария.

8. Ставангер, Норвегия.

7. Каракас, Венецуела.

6. Кобе, Япония.

5. Йокохама, Япония.

4. Луанда, Ангола.

3. Осло, Норвегия.

2. Нагоя, Япония.

1. Токио, Япония.

Билет за кино в японската столица Токио струва 22,93 долара. Една бира в бар се продава средно за 10,35 долара. А дузина яйца струват около 6,20 долара, което всъщност е евтино в сравнение с посочените градове в Норвегия. Там яйцата се продават за над 8-9 долара. 

Същевременно в столицата на най-новата държава в света Южен Судан – Джуба – няма кина, за да се направи съпоставка, но пък изключително слабо развитата социокултурна и инфраструктурна обстановка се разгръща на фона на цена на яйцата от над 5 долара и бира за не по-малко от 4,89 долара.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.