Тренирайте продуктивност!

публикувано: 23/10/2012 - 00:09 | | коментирай сега
Тренирайте продуктивност!

Много от нас участват едновременно в различни проекти, които изискват вниманието ни. Всеки час се налага да мислим за офиса и за дома. Ето защо продуктивността е важна.

За да бъдем по-ефективни преди всичко трябва да спрем да опитваме да бъдем перфектни и да насочим усилията си към това да станем по-продуктивни. Как да се случи? Необходими са две ключови сили: 1.) фокус и 2.) планиране.

Всички знаем, че много може да се сътвори само за 24 часа. Който е работил под натиска на времето, ще потвърди. За да бъдем по-продуктивни трябва съзнателно да изберем кое е това нещо, върху което искаме да работим и в което искаме да изразходваме времето и енергията си. В същото време, също толкова важно е да определим кои са онези дейности, върху които не искаме да фокусираме енергията си всеки ден. Някои събития ни придвижват по-близо до целите ни. Има най-много смисъл да се фокусираме върху тях. Други дейности трябва да изпуснем, да се освободим от тях, да ги делегираме на друг или просто да ги игнорираме. Поне засега. Това е пътят към продуктивността.

Най-важното нещо за продуктивния човек е фокусът. Без съмнение. Повечето хора могат да се съсредоточават върху изпълнението на една задача само за 15 до 20 минути. Но ще се изненадате колко бързо всъщност можете да изпълните нещо, само ако се фокусирате изцяло конкретно върху него. Мултитаскингът изглежда начин на живот в съвременната култура, но за да бъдете истински продуктивен човек, фокусът е най-важен.

За да се упражните, опитайте да се концентрирате в една или две задачи на ден. Сложете си аларма, която да се задейства след 15 минути, и започнете да работите само върху едната от задачите. Когато го сторите ще забележите, че така се задълбочавате в смисъла и конкретната тема, вместо да преглеждате нещата повърхностно. Тук не търсите съвършенство. Не бъдете перфекционисти. Само опитайте да се фокусирате. Най-вероятно ще се учудите колко бързо можете да изпълните една задача или да се придвижите напред към изпълнението й. Само за 15 минути.

Освен това, вторият ключов елемент в повишаването на продуктивността на човека е планирането. Следва и примерът. Като се наспивате всяка вечер ще можете да се фокусирате по-добре и да бъдете по-ефективни на следващия ден. Много е трудно човек да бъде фокусиран, когато е уморен. Дори час повече сън може да повлияе на представянето ви по светло. За да се справите по-добре с всичко, отделете малко време вечер преди да се отправите към леглото, за да помислите какво трябва да сторите, за да се подготвите за следващия ден. Тази простичка стъпка на планиране ще подобри продуктивността ви. Подобен съвет дават някои от големите професионалисти, предприемачите, хората, които ръководят мащабна бизнес мрежа от стотици служители и имат семейство. Ключът е вечер да се отдели малко, но важно време за планиране, което ще спести суетенето на следващия ден, загубата на минути и усещането за хаос. Всяка малка предварителна стъпка прави позитивна разлика в продуктивността на човека. Така той сам си помага.

Има и нещо друго, което идва в допълнение към това човек да бъде фокусиран и максимално подготвен за задачите, които му предстоят. Става дума за осъзнаването на истината, че нещо винаги може да се обърка. Нищо никога не преминава перфектно. Понякога нещата се случват дори по-добре от очакваното. В други случи има провали. Много е трудно обаче, почти невъзможно, събитията да отговарят едно към едно с това, което сме си представяли. Плановете за деня винаги могат да се объркат. Човек трябва да осъзнава това.

По материал в сп. Entrepreneur

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.