Тримата служители, които трябва да уволните веднага

публикувано: 23/10/2012 - 23:25 | | коментирай сега
Тримата служители, които трябва да уволните веднага

Едва ли има по-предизвикателна задача от това да трябва да уволните някого. Не е лесно винаги да сте добър и популярен шеф, но и доброто лидерство не е конкурс за популярност. Ако сте били непопулярни в гимназията, вече сте една крачка напред в играта. Но факт е, че вашата компания е толкова добра, колкото са добри служителите й. Тук сме подбрали 3-те типа хора, които е по-добре да уволните колкото се може по-рано, отколкото да отлагате болезненото, но вероятно оздравително решение, пише Хауърд Тълман за Inc.com.

Без усилия, без сърце. Има и такива хора. Те нямат място във вашата компанията. Видимо не полагат усилия и вършат работата без сърце, без желание и страст. Ако трябва да го кажем просто, кратко и ясно - те са мързеливци. Посредствеността не бива да се толирира, защото в много случаи тя е заразна.

Много усилия, никакви резултати. Първият сред тези служители е този, който дава всичко от себе си, но просто не може да си свърши работата. Той е напълно искрен, но очевидно е неспособен. В известна степен може да направите услуга на този човек. Фактът, че полага толкова усилия, но не му се получава може би е знак, че просто е сгрешил в избора на работа.

„Лошите момчета“. В гимназията те са харесвани и популярни, но са кошмар за своите учители. Има и такива служители. Те може да са трудолюбиви и всеотдайни, но за добро или лошо, не могат да се впишат в корпоративната култура. Това са хората, които не принадлежат на офис културата. Те имат талант и знания, но характерът им не им позволява да ги приложат правилно.

"Спомням си един бивш служител, който ми написа дълго писмо, в което питаше защо не е успял при нас.", казва Тълман и прилага като илюстрация на последната си теза част от своя отговор:

"Нашата компания е в много бърза писта, управлявана от един куп работохолици- перфекционисти. Всички ние вярваме, че това е което е необходимо, за да спечелите срещу доста ожесточени конкуренти. Това просто не е правилното място за всички - особено за хората, които искат да имат семейство, лични интереси и нормален живот. Мисля, че е много вероятно вие да сте твърде добър, за да работите с лудите тук, но ние не се срамуваме от това. Това е начинът, по който нещата седят. Желаем ви всичко най-хубаво."

В крайна сметка, всички тези ситуации се свеждат до един основополагащ избор. Можете да направите един човек нещастен, когато го уволните, но може и да му дадете куража да поеме в правилната посока.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.