Централната банка на САЩ: Европа спъва американската икономика

публикувано: 21/06/2012 - 12:33 | | 1 коментара
Бен Бернанке Бен Бернанке

„Ситуацията в Европа, в частност Еврозоната спъва американския икономически растеж”. Това заяви управителят на Американската централна банка Бен Бернанке.

"Ние се надяваме, че нещата няма да се влошат. Това се явява един от факторите, без да е единствен, които пречат на съживяването на икономиката в САЩ", допълва той.

По думите му други проблеми, които пречат на американската икономика са трудностите на пазара на недвижими имоти в САЩ, все още трудните условия за отпускане на кредити, както и бюджетни ограничения на ниво федерална държава, федерални щати и местни общини

Управителят на централната банка обясни, че проблемът с Европа идва от външната търговия, предаде „Франс прес”. „Това е голям проблем. Надяваме се Европа да предприеме допълнителни мерки и да направи всичко необходимо, за да стабилизира ситуацията", каза той и добави, че европейците имат средствата да го направят. "Надяваме се, че нещата ще вървят към добро, но в случай, че има влошаване, ние ще бъдем готови да защитим икономиката на САЩ и нейната финансова система", допълни Бернаке.

Късно снощи централната банка на САЩ понижи значително очакванията си за икономически ръст през тази и следващата година. Прогнозите за ръст бяха намалени за 2012 г. от 2,9 на 2,4%, а за 2013 г. от 3,1 на 2,8%. Една от мерките, които обмисля институцията в подкрепа на икономическото възстановяване, е отпечатването на допълнително пари.

Междувременно Комитетът за валутна политика на банката съобщи, че удължава с шест месеца програмата си за замяна на американски облигации, която ще окаже отражение върху лихвените проценти в дългосрочен план.

Освен това, банката обяви запазването на основния си лихвен процент на почти нулевото ниво, което институцията поддържа от 3 години и половина, и се ангажира да поддържа ниската лихва до края на 2014 г.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.
снимка на Nikolay Filimonov
Nikolay Filimonov
02/07/2012 - 15:43


г-н Бернанке продължава да хитрува и сега обвинява европейските инвеститори за несгодите на "кадърното" си управление довело до имотния балон. Вече минахме два балона и все още си мислят, че ще упеят да ги възтановят. Е, драги господа това няма да стане. Европейците не са глупави и ще се ориентират към Азия и Южна Америка...