Учени: Безсънието нанася икономически щети за милиарди

публикувано: 20/02/2013 - 18:50 | | коментирай сега
Учени: Безсънието нанася икономически щети за милиарди

Служителите, страдащи от безсъние и различни нарушения на съня нанасят преки финансови щети на предприятията и компаниите, в които работят и на икономиката като цяло.

Само в САЩ, безсънието струва на икономиката и бизнеса около $60 млрд годишно, твърди професорът по психиатрия от Харвардския университет Робърт Стикхолд, който е направил специално изследване по темата.

Най-често от безсъние страдат хората, занимаващи се с умствен труд, бизнесмени и финансисти, показват резултатите от проучването на Стикхолд и екипа му. Продължителните проблеми със съня водят до ниска производителност, отсъствие на концентрация, затормозени мисловни процеси и продължителни депресии. Безсънието нанася вреди и на физическото здраве. Установено е, че при хора, които спят по-малко от пет часа на денонощие, рискът от диабет нараства двойно, от сърдечен пристъп – с 45%, а с около 30% - от качване на излишни килограми.

Доста медици вече са на мнение, че недостатъчният сън води до ракови заболявания, хормонален дисбаланс, затлъстяване, повишено кръвно, проблеми в сърдечната дейност, влошено зрение, понижаване на имунитета. "Тези, които не си доспиват редовно, рано или късно се превръщат в дебели, болни и глупави”, обобщава резултатите от изследването проф. Стикхолд.

Сънливостта, като следствие от безсънието може да стане и пряка причина за злополуки и дори смърт. По данни на американските застрахователни компании само травмите, причинени от хора, които „спят прави” възлизат годишно на около $2,5 млн. Френската полиция пък оповести наскоро собствена статистика, че всяка десета катастрофа в страната е по вина на сънени или задрямали шофьори.

По мнение на учените, човек, който не е спал в течение на 21 часа може да се сравни по ефективността си с такъв, злоупотребил сериозно с алкохол. Затова и препоръчват: спете не по-малко от 7-8 часа, като си лягате не по-късно от 22:00 часа.

 

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.