Учени: Глобалното затопляне ще ни превърне в хобити?

публикувано: 14/01/2013 - 15:10 | | коментирай сега
Учени: Глобалното затопляне ще ни превърне в хобити?

Хората и животните ще трябва да смалят ръста си, за да оцелеят при евентуални климатични промени вследствие на във време на глобално затопляне, съобщи Climate News Network, цитиран от News Europe.

Изданието описва резултати от проучване под името „Бигхорн Бейсин Коринг“ (Bighorn Basin Coring), проведен от група от 30 международни учени от САЩ, Великобритания, Германия и Холандия. Те са изследвали големи фосилни залежи в скалните пластове в Уайоминг в САЩ, характеризиращи периода отпреди 55 милиона години, когато температурите на Земята са се повишили рязко (с 6° C), каквито са дългосрочните прогнози и за този век.

Резултатите от проучването показват че през следващите 100 години комбинацията между все по-голямото количество отделящ се въглероден диоксид в атмосферата и увеличаващите се температури може да бъде "катастрофална" за този пренаселен свят.

 Учените са стигнали до заключението, че през текущия период на затопляне, който ще е най-малко 200 години, много дълголетни видове, като например дървета, няма да имат нужното време да еволюират и да мигрират. Това ще причини масово изчезване на видовото разнобразие във флората, а оттам и драстично намаляване на хранителните запаси. Оттук следва и изводът на учените, че човекът ще трябва да еволюира обратно, до размери на хобит, защото за оцеляването му ще е жизненоважно да яде по-малко. По същия начин се предполага че аналогични процеси на обратна еволюция в размерите ще протекат и при много видове животни.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.