Учени съставиха Топ 5 на най-вредните диети

публикувано: 10/11/2012 - 10:33 | | коментирай сега
Учени съставиха Топ 5 на най-вредните диети

По последни данни над 1 млрд. души на планетата страдат от наднормено тегло – без разлика в години, пол, социална и професионална принадлежност. Причините са до болка познати: стрес, обездвижване, невъзможност за спазване на здравословен режим на хранене и т.н.

Но, какво правим щом усетим, че дрехите ни отесняват? Разбира се, не променяме нищо от изброените по-горе необходими и достатъчни условия за поддържане на стройно тяло, а прибягваме до възможно най-лесното решение – диета. Подбираме я по един, единствен критерий – колкото по-бърз ефект, толкова по-добре. В повечето случаи обаче точно тази „спешна помощ” се оказва нож с две остриета и нерядко води до сериозни здравословни проблеми впоследствие. Затова, учени от няколко европейски университета анализираха някои от най-разпространените схеми и методи за отслабване и съставиха Топ 5 на най-опасните диети. По тяхна оценка, те не само са вредни, но и крият рискове от необратими последствия за здравето.

  1. Отслабване с таблетки – определен от учените като най-опасния метод, особено ако според предписанието хапчетата се пият с шепи и много, много течности.

 2. Течна диета – характеризира се с приемане предимно на течна храна. Продължителното прилагане на такъв режим на хранене уврежда нормалните функции на стомаха.

 3. Монодиета – един от най-популярните методи, срещан в различни версии, но подчинен на универсалния принцип, дълго време – от седмица до 10 дни да се употребяват едни и същи ограничен брой продукти. Вредата от такива диети се състои в ограничаването на приемането на полезни вещества за организма. Честото им прилагане може да доведе до нарушаване на обмяната на веществата.

 4. Протеинова диета – тя забранява приема на всякакви продукти, които не съдържат белтъчини. Яде се предимно месо, никакви плодове, хляб и зеленчуци. Протеиновите диети са сред режимите на хранене, препоръчвани за продължителна употреба. Да, видим ефект настъпва след някой и друг месец, но малцина са наясно, че в това време се увреждат бъбреците и обмяната на веществата.

 5. Само въглехидрати – при това, ако може само сладости. Това, на пръв поглед изглежда като сбъдната мечта: да похапваш до насита тортички и шоколад, а в същото време да отслабваш. Но реалността изобщо не е безоблачна. Медиците, оценявали диетите, отправят категорично предупреждение: постъпването на безкрайни количества въглехидрати в организма може да провокира силни главоболия, отпадналост и дори нарушения във важни жизнени цикли на организма.

Естествено, никой няма намерение да отменя диетите. Но, все пак е добре да имате предвид, че вредните и безполезни диети не само отнемат сили и време, но и в крайна сметка не дават желания резултат.

 

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.