Успешен, по-успешен, с подходящ характер

публикувано: 24/12/2012 - 01:11 | | коментирай сега
 Успешен, по-успешен, с подходящ характер

IQ-то не е съдба. То не предопределя личния напредък. Не го правят и материалните условия, осигурени от семейството. Характерът е най-важното.

Това е общото послание в новата книга на американския журналист Пол Таф „Как децата успяват”. Медиите в САЩ отразиха изводите от нея с голям интерес. Авторът я пише, наблюдавайки най-новите проучвания за процеса на образоване и развитие на учениците. Прекарва време с деца в риск от крайно бедни семейства, които се борят с нищетата, поставени в ситуация на семейна дисфункция. Обръща се към мнението на психолози, образователни експерти и учени, опитвали да проследят и извадят на преден план отличителните качества, които водят до позитивен развой на живота.

На базата на всички тези данни и твърдения открива, че най-голямата предпоставка за успех в училището, в работата, у дома, е наличието (или отсъствието) на определени черти на характера.

Според него сред най-важните качества в характера на успешния човек са:

- Упоритостта;

- Самоконтролът;

- Потребността да се занимаваш с нещо с голям интерес и удоволствие;

- Способността да се ентусиазираш от дадена дейност;

- Да бъдеш съвестен в работата си;

- Да бъдеш оптимист.

Тези качества е много по-вероятно да доведат до щастлив и изпълнен с лично удовлетворение живот, отколкото високата интелигентност, смята авторът.

Той отбелязва, че чертите на характера, за разлика от генетично заложените физически и умствени способности, са податливи на моделиране. Най-ценното е, че могат да бъдат направлявани от образователната система. Могат да бъдат възпитавани, преподавани, защото в детска възраст характерът се оформя.

Така, с правилните методи, могат да бъдат създадени поколения от значително по-успешни в живота хора, независимо от липсата на достатъчно високo IQ или материална осигуреност, убеден е Пол Таф.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.