Вадят борбата от Летните олимпийски игри

публикувано: 12/02/2013 - 15:36 | | коментирай сега
Вадят борбата от Летните олимпийски игри

Изпълкомът на Международния олимпийски комитет (МОК) е внесъл препоръка за изваждане на борбата от програмата на Летните олимпийски игри през 2020 г., предаде „Асошейтед прес”, позовавайки се на осведомен източник от централата, предаде БГНЕС.

Това решение е било взето днес на заседание в Лозана, където членовете на Изпълкома на МОК са разгледали доклад, в който на основание на повече от 30 критерии се дава оценка на всеки един от 26-те вида спортове, участващи в програмата на летните Игри. Агенцията не уточнява дали става въпрос за класическата, свободната или женската борба. Това решение на МОК се определя като сензационно, тъй като с най-големи шансове да напуснат олимпийската програма бяха модерния петобой и таекуондото.

Окончателно решение ще бъде взето на 125-ата сесия на МОК в Буенос Айрес през септември, на която ще бъде избран домакинът на Олимпиадата през 2020 г., за която претендират Мадрид, Истанбул и Токио.

Борбата е част от олимпийската програма от възстановяването на Игрите през 1896 г. В следващото издание през 1900 г. отсъства, а свободния стил се завръща като олимпийски спорт с теглови категории през 1904 г. Женската борба прави своя дебют през 2004 г. Състезателите се борят в два стила - свободен и класически, при който не се позволява използването на крака и борба под кръста. Жените се борят само свободен стил. Това е най-системно развиващият се български спорт в последните години.

На Олимпиадата в Лондон през 2012 г. най-успешната ни състезателка Станка Златева спечели сребърен медал. Общо през 2012 г. борците ни завоюваха 24 медала от Световни, Европейски първенства и Олимпийски игри.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.