Великите търсачи на идеи - I

публикувано: 05/01/2013 - 02:09 | | коментирай сега
Великите търсачи на идеи - I

„Престанете да тъпчете на едно място и започнете да търсите нови идеи”. Това е червената нишка в книгата „Ловци на идеи”. Нейните автори, професорът от школата по управление при Бостънския универститет Анди Бойтън и специалистът от Международния институт по развитие на мениджмънта Бил Фишер анализират биографиите на известни предприемачи, изобретатели и учени – от Стив Джобс до Алберт Айнщайн, за да докажат, че общото между тях е оригиналното, новаторско мислене, непрестанното генериране и колекциониране на прогресивни идеи. От такива личности винаги има какво да научим, затова в тази кратка поредица ще ви представим в резюме рецептите на 10 герои на тази книга за успешен лов на печеливши идеи.

Сам Уолтън

Основателят на прочутата верига магазини Wal-Mart бил забележителен събеседник. Ето какво си спомня търговският консултант Кърт Бернард за първата си среща с Уолтън през 1967 г. : „Когато се запознава, той се вглежда внимателно в теб и старателно анализира всяка информация, която получава от вербалното и невербалното поведение на човека срещу себе си. Освен това, постоянно нещо си записваше и задаваше въпроси. Разговорът ни продължи няколко часа, след които се чувствах като „изцеден лимон”. Тогава нямах ясна представа с кого точно си имам работа, но бях сигурен, че тепърва всички много ще слушаме за него.”

В търсене на нови идеи, Уолтън често посещавал магазините на конкуренцията. Ето какво разказва друг негов приятел, Дон Содеркист : „Една събота реших да се отбия в магазин Kmart. В отдела за връхни дрехи с изненада видях Уолтън да си говори оживено с продавачите. Разпознах го веднага, тъй като се бяхме запознали предишната вечер. Но какво търсеше тук той? Приближих се и започнах да слушам. Уолтън питаше продавачите колко често правят поръчки за стоки и в какви количества. Всички отговори записваше старателно в бележник. След време му споменах за тази случка и той ми обясни, че това е част от неговото образование”.

Алберт Айнщайн

Човекът, който създава Теорията на относителността, казвал за себе си: „Аз нямам някакви особени таланти. Просто съм изключително любопитен човек”. Айнщайн е и автор на различни крилати мисли за любопитството:

”Удивителното е, че любопитството не загива в процеса на традиционното обучение”.

"Познанието не е резултат на обучение, а на опитите да го получаваш през целия си живот. "

“Има само два начина да се живее: когато нищо наоколо не е чудо, или всичко наоколо е чудо.” Полезното любопитство е тайната на свръхнестандартните идеи на Айнщайн.

Томас Едисон

Макар да го наричат самотният гений, най-добрите му изобретения са плод от работата му с други хора. Ето какво пишат Бойнтън и Фишер за него: „Причината за проблемите при работата му в Бостън била, че Едисон не бил отворен за външния свят. Но всичко се променило, когато организирал школа в Ню Джърси и събрал екип, в който се включили афроамерикански инженер, швейцарски часовникар, американски математик и британски специалист по производство на тъкани. Именно тогава той станал онзи Едисон, когото познаваме и уважаваме”.

Джак Уелч

Той променя корпоративна Америка, когато става управляващ директор на General Electric. Уелч привнася партньорския модел в бизнеса, във времена, когато конкурентите са смятани за абсолютна заплаха. А той ги наричал „интегрирано разнообразие” . „Някой, някъде има много по-оригинални идеи, забелязал Уелч. – Полезно е да се запознаеш с програмата за качество в Motorola, в НР - с подходите за развитие на продукта, а в Toyota – със системата за управление на активи”, казвал той.

Руал Амундсен

Норвежкият пътешественик, който първи достига Южния полюс, твърдял: „Няма нищо по-глупаво от човек, който не може да каже нищо умно." Бойнтън и Фишер пишат за Амундсен: „Той дори и към кучетата се е отнасял като към разумни съмишленици по време на пътешествието му до Южния полюс. Преди да потегли на тази мисия, живял с ескимосите в Гренландия, за да опознае отблизо тяхната клутура, навици, бит и тайни за оцеляване. Някои от неговите конкуренти загинали просто заради липсата на елементарни знания как да преживяват по време на дълго полярно пътешествие”.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.