Висш британски кардинал се оттегля заради скандални обвинения

публикувано: 25/02/2013 - 18:40 | | коментирай сега
Снимка: Би Би Си Снимка: Би Би Си

Най-високопоставеният духовник на Римокатолическата църква във Великобритания кардинал Кийт О’Браян слиза от поста си на лидер на шотландските католици, съобщава Би Би Си. Причината са скандални обвинения в „непристойно поведение към свещеници” през 1980 година, отправени от няколко свещеници.

В официално съобщение архиепископът на Сейнт Андрюс и Единбург се извинява „на тези, които е обидил с провалите си” по време на духовната си служба. Той потвържава, че няма да вземе участие в избора на папа. Това означава, че Великобритания ще намали влиянието си върху вота за следващ понтиф.

Оставката на О’Брайън е сочена за пореден удар върху реномето на Ватикана след поредицата от сексскандали, свързани с църквата, в които бе разкрито участие на висши римокатолически духовници в гей кръгове и злоупотреба с духовници и момчета.

Междувременно британските медии съобщават и друга новина от римокатолическия свят. Папа Бенедикт XVI е издал декрет, по силата на който променя правилата на конклава за избор на негов наследник. Така съвещанието за избор на нов папа ще може да започне по-рано от задължителните 15 дни преди края на служението му.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.