Впечатляващ разказ на един чужденец за София

публикувано: 21/01/2011 - 17:42 | | 4 коментара
Впечатляващ разказ на един чужденец за София

„София не е стара. София е древна. Тук, на няколко квадратни километра е събрана цяла Европа. Както и цялата европейска история от древността до днес. За не повече от час можеш да прекосиш историята. Пътешествието от Рим до Константинопол, което във времето се измерва със столетия, а с разстояние - в хиляди километри, в София отнема само 3 минути. Хората тук се оказват по-адаптивни. Запазват античното и средновековното, извличат ценното от всеки завоевател. И така почти 3000 години. Този град не е спирал да живее нито за миг!”

Това е само част от впечатляващия разказ за София на един чужденец. Лондончанинът Тери Рандъл живее в столицата ни от 10 години – с ентусиазъм и любов разказва за нея в много професионално направен видеоклип, публикуван в YouTube. Впечатляващият разказ е пътешествие в кадри от римско време до модерната история на един от най-древните градове в Европа - София.

По време на разходката си Тери преминава през римските останки на Сердика, катедралата „Св. Александър Невски”, църквата „Св. София”, университетът „Св. Климент Охридски”, НДК и всички останали забележителности на красивата ни столица, които в забързаното ежедневие често пропускаме.

Може да се насладите на разказа на Тери "София - Историята на Европа" тук:

See video

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.
снимка на Интер Реклама
Интер Реклама
21/02/2012 - 15:32


Трябваше да споменете че той е и един страхотен преподавател :)


снимка на Milena Manasieva_2
Milena Manasieva_2
23/01/2011 - 02:55


  Филмчето е чудесно, но се оказва, че трябва постоянно да има някой който да ни завладява за да се построи нещо за поколенията по негов стил. Римска архитектура, византийска, руска, турска... единствената сграда измислена и построена изцяло от българи в столицата е НДК. Всичко друго е дело на чужденци. Българите се оказва, че могат само да рушат, не да проектират. Добре, че са били завоевателите!

  Явно сме народец, не нация!!!  Всеки кой как мине може да ни завладее и да наложи собствени възгледи.


снимка на Elena Ruseva
Elena Ruseva
22/01/2011 - 03:26


Впечатляващо. Дали не е възможно този човек да направи подобен филм за България? Представете си !!! Може пък за 40 - 50 минути да забравим , че превърнахме живота и държавата си в ,,анекдот,,.


снимка на Elena Ivanova Angelova
Elena Ivanova Angelova
22/01/2011 - 00:38


Браво, Мениджър. Браво. Made my day.