"За" и "против" да напуснете работа

публикувано: 10/01/2013 - 00:11 | | коментирай сега
"За" и "против" да напуснете работа

Всеки е имал такъв преломен момент - една сутрин се събуждаш и осъзнаваш, че се намираш в сериозен кариерен застой. След това нещата се влошават по ефекта на доминото. Негативното отношение към работата се просмуква в служебния живот и дори се прехвърля към личния. Не закъсняват последствията в резултатите. Гледната ти точка се променя. Все по-трудно се мотивираш да поемеш към офиса сутрин.

Мнозина в такава ситуация, рано или късно стигат до заключението, че най-доброто решение е да се огледат за нова работа и колкото може по-скоро да напуснат, вместо да се борят с настоящия сценарий. Но сторили ли сте всичко по силите си, за да промените проблема, който ви измъчва?

Източниците на разочарование от работното място могат да варират и да имат връзка както с индивидуалното положение на човека в живота му, в работата и извън нея, така и с промени в състоянието на формата, пише Business Insider. Недоволството може да идва от начина, по който ви задължават да изпълнявате работата си. Или от идването на нов шеф. Както и от невъзможността да установите контакт с колегите.

В много случаи може да има причини да не обръщате гръб на компанията и да се справите със ситуацията. В тази връзка Д-р Марла Годсчолк съветва в LinkedIn:

● Осъзнайте реалния проблем. Помислете за истинския източник на тревогата си, не за обстоятелствата, които произхождат от него и ви дразнят и натоварват. Направете всичко възможно да размислите неутрално, не афектирани от емоцията.

● Потърсете справка на пазара на труда. Може в момента да няма позиция, подходяща за вас. Въпреки че мнозина сред експертите в областта на човешките ресурси призовават към действие, действителността често е такава, че може да е необходимо да изчакате, докато икономиката се възстанови или подобри. Докато браншът ви оздравее. Или просто докато съзрете правилния шанс за вас лично.

Кое още може да е причина да изчакате?

● Разходите по трансфера. Скокът от едно работно място към друго трябва да е обмислено начинание, защото ще последва месец на самоиздръжка без заплата. Готови ли сте за това?

● Мисълта „ами ако бях..., „ами ако трябваше...“, „ами ако можех да...“. Съжалението, че сме сторили нещо прибързано е ужасно нещо. Не искате да се обърнете назад след 5 години и да осъзнаете, че сте напуснали това работно място без да го обмислите както трябва под напора на емоции. Забавете темпото и се успокойте, анализирайте всички "за" и "против", за да не оберат плодовете на труда ви след това други хора.

● Всичко тече, всичко се променя. Проблемът може да се разреши. Шефовете си тръгват. Колеги напускат. Работата се реорганизира. Схващате идеята.

● Смяна на позицията. Възможно е да има други отдели, полета за действие и проекти в настоящата ви компания, където да сте полезни. Помислете и за това.

Как да подходите тогава?

Този текст няма да продължи с изброяването на причините „за“ да напуснете работното си място – всеки от вас вероятно може да го допълни. Ако по-горе изложените, плюс сигурността на настоящата ви работа, личният ви принос към фирмата и емоционалната ви връзка с нея не са достатъчни, тогава вероятно е настъпило времето да предприемете решителни действия, независимо от състоянието на икономиката и неизбежния риск на начинанието ви. Ако сте решили да направите промяната, ще са ви нужни кураж и разговор с някой с добър професионален опит във вашето поле – човек има нужда да споделя. Изберете такава личност, на която можете да имате доверие. След това се огледайте наоколо.

Успех!

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.